Povestea lui Gabriel Herdean și a Mariei Burachu
Noi suntem Maria Burachu și Gabriel Herdean, fondatorii PAPILA, un bistro mic într-un cartier cu istorie din București. Aici, de 6 ani de zile, am luat foarte în serios o vorbă cunoscută multor români din copilăria lor: ”nicio masă fără supă”.
Oaspeții noștri găsesc la PAPILA cel puțin o supă în meniu, dar și mâncare din zona preparatelor de confort și nostalgie, de la un sandviș cald la mâncare care să te ducă cu gândul la copilărie: piure, mazăre, mămăligă. Dar toate cu o atingere a autenticității. Seara, PAPILA devine mai gastronomică și meniul de cină merge într-o zonă mai elevată, iar duminica lasă loc pentru a servi exclusiv ramen gătit de la zero.
Bistroul este rezultatul unui proces creativ pe care am ales să-l facem într-un moment în care, atât eu, cât și Gabi, eram suprasaturați de munca noastră din 2017 și voiam să ne schimbăm carierele. Noi aveam experiență în design și producție, dar atunci, în 2017, am aflat de un program dedicat startup-urilor și ne-am gândit că acesta e momentul care să ne dea curajul de a face o nouă mișcare în viața noastră.
Supa e o parte importantă din copilăria mea și a lui Gabi și e acel preparat pe care mi l-aș fi dorit cât mai la îndemână când eram în facultate. Așa s-a născut visul meu de a avea un loc cu supă la pachet, genul de loc de unde să-ți iei o supă așa cum îți iei cafeaua to-go. Pe măsură ce construiam la acest vis, el a avut parte și de o metamorforză până când a ajuns PAPILA de azi.
În timp ce construiam PAPILA de la o idee romantică, te lovește realitatea și ceri ajutor tuturor. Așa au ajuns mama mea și mătușa mea pe partea de bucătărie. Mama mea, suprasaturată și ea la jobul ei în industria auto, a făcut un act de curaj nefiresc generației ei și a venit cu mine la PAPILA.
Noi am fost îngenuncheați de foarte mult succes, și nu eram pregătiți, aveam șanse să eșuăm mizerabil. De aceea, sprijinul familiei a contat enorm.
Mama mea încă face parte din echipa PAPILA, pe partea de aprovizionare, iar mătușa mea e în continuare pe poziții.
Am dus povestea supei și iubirea noastră pentru acest preparat cu un pas mai departe încă de la începuturile PAPILA, când localul a fost unul dintre primele spații non-asiatice care pregătea ramen. În 2021, i-am dedicat o zi anume din săptămână, astfel că se știa în oraș că duminica e zi de ramen la PAPILA. Dar acum avem în plan să deschidem un loc doar cu ramen.
De la primul meniu până acum, PAPILA a trecut prin câteva schimbări, cea mai recentă fiind cea de anul acesta, când am introdus și meniul de cină. Mai mult, am renunțat la livrări, ceea ce ne-a adus o resetare a afacerii, dar și spațiu să ne satisfacem fiecare nevoile: Gabi pe cele de organizare și stocuri într-un ritm mai temperat și eu pe cele de gazdă.
Acum mă pot gândi în principal la ospitalitate și la cum să transmit personalitatea noastră prin echipa pe care am format-o, de care sunt efectiv îndrăgostită. Avem în sfârșit timp și spațiu să oferim oaspeților niște amintiri unice despre noi și PAPILA.