primii pași pentru a deschide un restaurant

First steps to open a restaurant

Deschiderea unui restaurant este visul multor antreprenori. Atunci când este gestionat corect, acest model de afacere generează profit și îți permite să fii o parte importantă a comunității locale. Fie că mergi pe o tematică de restaurant cu meniu tradițional sau experimentezi tendințe alimentare noi, există multe moduri prin care îți poți transforma visul în realitate. Cu toate acestea, deschiderea unui restaurant necesită multă muncă și un plan detaliat. Mai jos, am trecut pașii prin care trebuie să treci ca să-ți transformi visul în realitate.

Definește-ți ideea de restaurant

1. conceptul restaurantului

Deciding on restaurant concept

1.1 Specificul bucătăriei

Înainte de a începe planul de afaceri, trebuie să ai o idee clară despre tipul de preparate pe care dorești să le oferi viitorilor clienți. Există o mulțime de tipuri de bucătării din care poți alege, precum:

Pizzerie: Poți opta pentru o pizzerie „to go” sau o pizzerie cu o bucătărie extinsă care să includă și alte preparate italienești.

Magazin de sandvișuri: Sandvișurile sunt versatile și pot atrage o gamă largă de clienți, fiind consumate la orice masă.

Restaurant cu specific tradițional: Fiecare țară și oraș are preparate reprezentative care pot atrage clienți dornici să încerce ceva nou.

Fast Food: Specializat în servirea rapidă a clienților, cu un meniu restrâns și locuri limitate.

Fructe de mare: Puțină competiție în acest domeniu dar presupune o selecție restrânsă de preparate și costuri ridicate cu materia primă.

Steakhouse: Necesită un bucătar bun și un meniu bine pus la punct.

Cafenea: Competiție acerbă, dar este o zonă în care te poți face ușor remarcat.

Brutărie: Merge mână în mână cu o cafenea, dar este o zonă extrem de competitivă și necesită elemente de diferențiere față de competiție.

Exemplele de mai sus sunt doar o parte din opțiunile disponibile pe piață. Oricare ar fi stilul ales, un singur lucru va fi întotdeauna important: în industria HoReCa, trebuie să te remarci. Majoritatea restaurantelor noi rezistă puțin timp, dar asta nu înseamnă că trebuie să faci parte din majoritate.

Sfatul nostru este să mizezi pe unicitate și să fii original. Oferă-le clienților ceva ce nu au mai întâlnit până acum și cu siguranță vei fi pe drumul cel bun spre succes!  
interior design concept for restaurant

1.2 Designul de interior

După ce ai ales conceptul restaurantului, următorul lucru care necesită atenția ta este modul în care o să arate interiorul restaurantului. Atât designul de interior cât și elementele de decor trebuie să se potrivească cu specificul afacerii și să creeze o experiență vizuală plăcută, din punct de vedere estetic.

Sfatul nostru este să creezi o atmosferă confortabilă care să-i facă pe clienți să petreacă cât mai mult timp în restaurantul tău. Iar din punct de vedere al elementelor de decor, trebuie să te gândești la mese, scaune, corpuri de iluminat, precum și zona de veselă.  

Pregătește planul de afaceri

2. planul de afaceri

De cele mai multe ori, un plan bun este rețeta succesului în industria gastronomiei!

Creating a restaurant business plan

2.1 Câteva întrebări esențiale, înainte de toate 

Orice plan de afaceri funcțional trebuie să acopere cât mai multe aspecte pentru a avea predictibilitate. Iar pentru asta, trebuie să-ți pui câteva întrebări care să te ajute să-ți conturezi mai bine conceptul restaurantului.

  • Ce tip de restaurant vreau să fie?
  • Care este grupul meu țintă? Cui mă adresez?
  • Cu cine concurez?
  • Care și unde va fi locația afacerii?
  • Care este USP-ul meu (unique selling point)?
  • Cum o să fac publicitate restaurantului? De unde voi avea resursele necesare?
  • Cum va genera restaurantul meu venituri pentru a se menține? Când va deveni profitabil?
  • Unde pot să fac compromisuri și unde nu?
  • Care este echipa mea ideală?
  • Care este cel mai mare obiectiv al meu? 
Restaurant business plan

2.2 Aspecte importante ale planului de afaceri 

După ce ai terminat cu brainstorming-ul și ai răspuns la întrebările de mai sus, ești gata să începi să scrii planul de afaceri. Uite aici punctele esențiale din plan:

  1. Concept: Definește ideea restaurantului tău, stabilind obiective specifice și realiste, care să reflecte viziunea completă a afacerii tale.
  2. Prezentare generală a afacerii: În acest punct trebuie să oferi informații despre structura de organizare, despre locație și stilul restaurantului, precum și alte elemente care o să influențeze experiența clienților.
  3. Meniu: Concentrează-te asupra conceptului bucătăriei și oferă detalii despre preparate, inclusiv opțiuni pentru vegetarieni, vegani și persoane cu alergii alimentare.
  4. Managementul afacerii: Detaliază organigrama personalului și responsabilitățile angajaților, menționând și tipuri de roluri pe care le vor avea angajații, precum șef de tură, casier, chelner, consultant fiscal, bucătar, electrician și multe altele.
  5. Analiza Pieței: Acest pas este crucial pentru capitolul următor, astfel încât să poți găsi locația perfectă. Când alegi locația potrivită trebuie să iei în calcul mulți factori. Nu numai că locul trebuie să fie mare și confortabil, dar trebuie să fie și ușor accesibil, atât pentru tine, cât și pentru clienți și pentru aprovizionare. Sfatul nostru e să redactezi o listă cu posibilele locații și să vezi care e cea mai potrivită și care acoperă toate cerințele tale.
  6. PR: Dezvoltă strategii de promovare și utilizează diferite instrumente de marketing pentru a atrage clienții, precum promovarea pe rețelele sociale.
  7. Finanțe: Acest pas este unul dificil, dar foarte important. Detaliază toate costurile legate de deschiderea restaurantul, începând de la chirie și până la strategiile de marketing. Nu uita de costul tipăririi meniului, de personal și de costul actelor legale și a aprobărilor necesare. Încearcă să ajustezi această listă cât mai mult posibil și să incluzi fiecare detaliu. Acest lucru te va ajuta să-ți estimezi cheltuielile și să le compari cu veniturile estimate.
  8. Obiective: Stabilește obiective realiste și deadline-uri și creează o listă clară a pașilor pe care trebuie să-i faci pentru a îndeplini tot ce ți-ai propus.
Locația este esențială

3. locația restaurantului

3.1 Alegerea corectă a locației 

Există mulți factori care influențează alegerea locației potrivite. Mărimea locației este doar un aspect, dar și datele demografice joacă un rol important. Alți factori pe care ar trebui să îi iei în considerare sunt:

  • Accesibilitatea: Cât de ușor va fi pentru client să ajungă la restaurant? De asemenea, cât de aproape este locația de concurență?
  • Capacitatea de plată a chiriei: După ce vei face o estimare a raportului cheltuieli-profit, vei ști cât de mult poți cheltui pe chirie.
  • Istoricul locației: Fă o cercetare rapidă a locației. Cine au fost chiriașii anteriori? De ce au plecat?
  • Termenii contractului de închiriere: Informează-te în prealabil foarte bine cu privire la subiect.
  • Planuri de viitor: Nu te concentra doar asupra locației, ci privește și în jurul acesteia. Există proiecte, cum ar fi case sau clădiri de birouri planificate în jurul locației? Cum te-ar putea afecta acestea?

3.2 Planul locației

După ce ai studiat cu atenție punctele de mai sus și ai ales deja o locație, este timpul să discutăm despre planul interiorului. Atât aspectul cât și elementele de design joacă un rol important în succesului unei afaceri.

Așadar, analizează în profunzime locația, gândește-te la toate elementele pe care vrei să le introduci și încearcă să vizualizezi cum va arată noua locație. Ține cont și de aspecte precum modul în care o să arate meniul și decorațiunile de pe mese.

În general, într-un restaurant, 45-65% din spațiul disponibil este destinat meselor și clienților, 35% trebuie să fie pentru bucătărie, iar restul este destinat pentru depozitare și zona de birouri.
Mai multe despre găsirea locației ideale
tot ce trebuie să știi despre cum să deschizi un restaurant
Explorează seria noastră „Cum să deschizi un restaurant” și învață cum să-ți transformi visul în realitate.
Cum să deschizi un restaurant
Cerințe legale pentru un restaurant

4. Acte și aspecte legale necesare pentru un restaurant  

Legal papers and requirements for restaurant

4.1 Primii pași

Pentru a începe o afacere, trebuie să urmezi câțiva pași esențiali:

  • Rezervă un nume pentru afacere la Registrul Comerțului
  • Stabilește un sediu social pentru firma ta
  • Redactează actul constitutiv al firmei
  • Deschide un cont bancar și depune capitalul social minim de 200 RON.
  • Completează o declarație pe proprie răspundere pentru a confirma îndeplinirea condițiilor legale
  • Eliberează actele firmei și depune-le la Registrul Comerțului pentru obținerea certificatului de înregistrare și a certificatului constatator.

Toți acești pași te vor ajuta să începi procesul de înregistrare și să pui bazele legale ale afacerii tale.

METRO Business Trainings

4.2 Autorizații și avize

Partea cea mai dificilă din procesul de deschidere a unui restaurant îl reprezintă avizele și autorizațiile. Pentru a deschide o afacere în industria HoReCa este nevoie de câteva documente ce sunt eliberate de instituțiile statului. ​

Mai multe despre autorizații și avize
Întrebări frecvente

Întrebări frecvente despre cum să deschizi un restaurant