analiza de piață și a competiției

Restaurant market and competitor analysis

Deschiderea unui restaurant este o aventură plină de provocări, dar și de satisfacții. Pe lângă preocupările legate de mâncare și servire, trebuie să te gândești și la marketing și concurență. În cele ce urmează, te vom ghida prin procesul de analiză a pieței și a concurenței, oferindu-ți instrumentele necesare pentru a asigura succesul afacerii tale în gastronomie. Înțelegând dinamica pieței, vei putea lua decizii informate și vei câștiga un avantaj competitiv.

Definiția competitorilor

1. ce înseamnă competiția, în afaceri?

What is a business competitor

În afaceri, competiția reprezintă orice afacere care oferă produse sau servicii similare cu ale tale. Concurenții se luptă de obicei pentru aceeași bază de clienți, ceea ce poate face dificilă câștigarea unei cote de piață. Pentru a reuși într-o piață competitivă, afacerile trebuie să ofere produse sau servicii diferite sau mai bune decât ale concurenților. Acest lucru ar putea însemna oferirea unei caracteristici unice, spre exemplu, un punct de preț mai competitiv sau crearea unei experiențe de succes pentru clienți. De asemenea, este important să rămâi la curent cu tendințele și dezvoltările din industrie, precum și cu strategiile de marketing ale concurenților. Urmărind concurența, îți poți adapta strategiile pentru a rămâne relevant în industrie. 

1.1 Ce reprezintă o analiză a concurenței?

Analiza concurenței este un instrument esențial pentru orice afacere care dorește să obțină un avantaj. Observând îndeaproape ce fac ceilalți, poți învăța din succesul și greșelile lor. Mai mult, o analiză a concurenților te poate ajuta să identifici potențiale zone de oportunitate. Pe scurt, o analiză a concurenței oferă informații de neprețuit care pot ajuta afacerea ta să crească și să prospere. 

Cum se face o cercetare de piață

2. cercetarea pieței horeca

Market research for restaurant

Procesul de deschidere a unui nou restaurant poate fi intimidant, dar o cercetare amănunțită a pieței te poate ajuta să lansezi afacerea cu succes. Primul pas este identificarea pieței țintă.

 • Cui se va adresa restaurantul și care este publicul țintă?

Odată ce piața țintă a fost definită, este important să cercetezi concurența.

 • Ce alte restaurante sunt în apropiere?
 • Ce oferă ele?
 • Cum se compară prețurile lor cu cele pe care plănuiești să le percepi?

Următorul aspect pe lista noastră este locația restaurantului.

 • Este ușor accesibilă?
 • Există locuri de parcare în zonă?
 • Se află într-o zonă aglomerată cu trafic pietonal ridicat?

Odată ce acești factori au fost luați în considerare, vei avea o idee mai bună despre ce trebuie să ofere restaurantul tău pentru a avea succes.

2.1 Importanța analizei de piață

O analiză de piață este o componentă esențială a unui plan de afaceri. Aceasta oferă o imagine de ansamblu asupra industriei în care va opera afacerea. Informațiile rezultate pot fi utilizate pentru a crea o strategie complexă de marketing, care te va ajuta să-ți atingi obiectivele.

Analiza pieței ar trebui să includă o descriere a pieței țintă, o evaluare a concurenței și o analiză SWOT. Aceste informații îți vor oferi o înțelegere mai bună a peisajului încojurător, iar astfel poți dezvolta un plan concret pentru a atinge succesul.

2.2 Studierea pieței locale

Înainte de a deschide un restaurant, este esențial să înțelegi concurența locală și profilul potențialilor clienți. Prin înțelegerea pieței, un proprietar de restaurant are o bază solidă prin care poate lua decizii informate despre meniu, prețuri și chiar promoții. 

Pentru a efectua o analiză de piață, trebui să definești mai întâi domeniul în care vei activa. De exemplu, piața ar putea fi definită de limite geografice, cum ar fi un oraș sau un județ. Odată definită piața, poți începe să colectezi date despre concurența locală. Aceste date pot fi colectate prin cercetări online, apeluri telefonice sau vizite în restaurantele concurente.

Cunoaște-ți competitorii

3.  înțelegerea concurenței

Studying competition

3.1 Studierea competitorilor

Înainte de a deschide un business, este important să înțelegi peisajul competitiv din care vei face parte. Ce alte restaurante sunt în zonă? Care sunt punctele lor forte și slabe? Cunoscându-ți concurența, poți dezvolta un plan strategic prin care să te poziționezi eficient în piață.

De exemplu, dacă în zonă există deja un restaurant cu specific italian, ai putea lua în considerare deschiderea unui restaurant cu specific diferit. Sau, dacă pizzeriile locale folosesc ingrediente de calitate inferioară, te-ai putea concentra pe utilizarea ingredientelor proaspete, provenite din surse locale.

Studiind concurența, poți dezvolta un USP (unique selling point) care va ajuta restaurantul tău să iasă în evidență. 

Restaurant outdoors

3.2 Concurenți direcți și indirecți

Înțelegerea concurenților direcți și indirecți este un aspect esențial pentru dezvoltarea unei strategii de afaceri.

Concurenții direcți sunt acele afaceri care oferă aceleași produse sau servicii ca și tine.

Concurenții indirecți, pe de altă parte, sunt acele afaceri care oferă produse sau servicii care satisfac aceeași nevoie ca și afacerea ta, chiar dacă nu sunt identice.

Spre exemplu, dacă deschizi o pizzerie, competitorii direcți ar fi alte pizzerii din zonă, iar competitorii indirecți ar putea fi lanțurile de fast-food sau alte restaurante care au în meniu preparate asemănătoare.   

Competitor reputation

3.3 Ia în considerare reputația competitorilor

Monitorizarea percepției clienților despre concurenți este esențială pentru a obține o înțelegere profundă a pieței și a poziționării afacerii tale. Prin evaluarea modului în care clienții percep produsele, serviciile și experiența oferită de concurenți, poți identifica zonele în care afacere poate crește și se poate diferenția.

Analyzing market strategies

3.4 Analizează strategiile de piață ale concurenților 

Când încerci să evaluezi strategia de marketing a restaurantelor concurente, există câteva lucruri cheie de căutat. Mai întâi, ia în considerare ce feluri de mâncare servește restaurantul și care sunt prețurile acestora. Apoi, aruncă o privire la brandingul și publicitatea restaurantului. Culorile și stilul logo-ului sunt consistente? Mesajul pe care vor să-l transmită este clar?

Analizând modul în care concurenții tăi comunică cu publicul și gestionează fluxul de clienți, vei putea dezvolta tactici eficiente pentru a atrage și păstra clienții. 

Fii cu un pas înainte

4. Obține un avantaj competitiv

4.1 Identifică publicul țintă

Înțelegerea detaliată a publicului țintă este primul pas în construirea unei afaceri de succes. Acest proces implică cercetare amănunțită și adaptarea ofertei pentru a satisface nevoile specifice ale acestui grup. 

4.2 Definirea ofertei

Clarificarea ofertei tale și alinierea acesteia la așteptările și nevoile publicului țintă sunt esențiale pentru succesul pe termen lung. 


4.3 Strategii eficiente de marketing 

O strategie de marketing bine concepută, care se adresează direct nevoilor și dorințelor publicului țintă prin canalele adecvate, este crucială pentru a atrage clienți noi și a fideliza clienții existenți.

Cercetare de piață pentru restaurantul tău

5. Cercetare calitativă și cantitativă de piață 

Qualitative market research

Când vine vorba de cercetarea pieței, există două abordări: calitativă și cantitativă.

Cercetarea calitativă a pieței implică colectarea datelor care sunt de natură non-numerică, cum ar fi interviurile cu clienții și grupurile de discuție. Acest tip de cercetare este utilizat de obicei pentru a obține perspective despre atitudinile și comportamentul clienților.

Cercetarea cantitativă a pieței, pe de altă parte, se bazează pe date numerice. Aceasta ar putea include sondaje, date din tranzacțiile clienților sau chiar sondaje de opinie. Acest tip de cercetare este adesea utilizat pentru a măsura satisfacția clienților sau pentru a urmări schimbările în cota de piață.

Cercetarea de piață, fie că este calitativă sau cantitativă, oferă date esențiale pentru înțelegerea preferințelor clienților și ajustarea ofertei în consecință. 

Cum să obții mai mulți clienți

6. Extinderea bazei de clienți a restaurantului tău

Restaurantele sunt întotdeauna în căutare de modalități de a-și mări baza de clienți și de a-și crește afacerea. O modalitate de a face acest lucru este deschiderea de noi zone de oportunitate. Acest lucru poate fi realizat prin:

 • Extinderea orelor de funcționare ale restaurantului;
 • Adăugarea de preparate noi și unice în meniu;
 • Comenzi și livrări de mâncare online;
 • Servicii de catering pentru grupuri mari de persoane;

Deci, dacă urmărești modalități de a-ți duce restaurantul la nivelul următor, ia în considerare deschiderea de noi zone de oportunitate. S-ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți impulsiona afacerea.

Întrebări frecvente

Întrebări frecvente despre analiza de piață și a concurenței