Devino client METRO

Aplică pentru un card METRO

Cum alegi un aparat de aer conditionat

caldura_mare

Aparatul de aer condiționat este cel mai eficient dispozitiv prin care poți reduce temperatura dintr-o încăpere. Chiar dacă ventilatoarele nu necesită instalare și pot părea o soluție mai ieftină, acestea nu au capacitatea de răcire a unui aparat de aer condiționat.

Noile tehnologii ale unui aparat de aer condiționat - Inverter optimizează consumul și reduc riscurile suprarăcirii locuințelor prin aer condiționat. Un aparat de  aer condiționat este cel mai performant când vine vorba de climatizarea unei încăperi și singurul dispozitiv eficient ce poate lupta cu vremea năucitoare din timpul verii.

Părțile unui aparat de aer condiționat

Părţile funcţionale principale ale unui aparat de aer condiționat sunt următoarele: compresorul (unitate exterioară), condensatorul (unitate exterioară), ventilatoarele (ambele unităţi), vaporizatorul (unitate interioară) şi partea de comandă-control.

Ca agent refrigerent în aparatele de aer condiţionat se folosesc fluorocarburi, ca freonul, care pot să asigure caracteristicile cerute pentru răcire şi absorbţia căldurii.

Ce înseamnă BTU

BTU (British thermal units) – Unitate de măsura a energiei  (3,4 BTU/h ~ 1W caldura disipata) exemplu: 9000 BTU/h => ? W => 9000/3,4 = 2650 W = 2,65 kW.

La achiziționarea unui aparat de aer condiționat este nevoie să știm capacitatea sa de răcire, exprimată în BTU/h. Cu cât este mai mare numărul de BTU/h , cu atât capacitatea sa de răcire este mai mare, prețul aparatului crescând și el proporțional. La calculul aproximativ de BTU/h necesari se ține cont în primul rând de suprafața încăperii în care urmează să fie amplasat aparatul.
AC-alizee

Dimensionarea capacității de răcire :

Capacitatea aparatului BTU/h

Birouri si

Spatii Comerciale*

Locuinte*

9.000 Btu/h

14 - 22 mp

18 - 25 mp

12.000 Btu/h

20 - 30 mp

24 - 35 mp

14.000 Btu/h

24 - 36 mp

28 - 45 mp

18.000 Btu/h

33 - 55 mp

40 - 50 mp

22.000 Btu/h

40 - 60 mp

48 - 70 mp

 

Pentru alegerea capacității BTU/h a aparatului de aer condiționat, este recomandat să ții cont și de alți factori ca:

 • izolatia încăperii - cel mai bun izolator este peretele din lemn (sau tip sandwich), urmat de cel de cărămidă şi beton; pentru o izolație proastă a încăperii se mai adaugă încă 1000 - 2000 BTU/h.
 • poziționarea camerei în raport cu punctele cardinale – se adaugă sau se scad încă 10% din valoarea calculată dacă încăperea este așezată la soare, respectiv mai umbroasă.
 • poziționarea camerei în raport cu bucătăria - aparatele folosite frecvent în bucătărie (cuptor, aragaz, frigider) degajă căldură, de la caz la caz, se mai adaugă între 2000 si 4000 de BTU/h.
 • se adaugă înca 1000 BTU/h dacă sunt folosite frecvent aparate electrice în încăpere ca TV-ul, calculatorul, etc.
 • dacă în spațiul respectiv stau de obicei mai mult de 2 persoane se mai adaugă înca 600 BTU/h pentru fiecare persoană în plus.            

Ce înseamă Inverter

Un aparat de aer condiționat cu Inverter are un consum energetic mai mic cu aproximativ 40% față de unul similar de clasa A. Inverter-ul reprezintă tehnologia folosită pentru a modifica frecvența curentului cu care este alimentat un compresor, fiind astfel posibilă modificarea turației acestuia.  Aceasta înseamna că se poate modifica debitul de agent frigorific care circulă prin instalație permițând modificarea capacității aparatului.

Un aparat de aer condiționat Inverter are filtre mai performante de purificare a aerului și parametri de funcționare mult mai buni, respectiv +43 / -15°C. Se poate ajunge la temperatura dorită cu până la 15% mai repede față de modelul convențional și menține temperatura interioară la o diferență de doar 0,5 grade Celsius.

Diferența dintre aparatele de aer condiționat ON-OF și Inverter

Compresorul echipamentelor de aer condiționat tip ON/OFF funcționează cu o viteză constantă. Atunci când compresorul pornește (ON) și apoi se oprește (OFF), temperatura crește și scade semnificativ. Principala caracteristică a aparatelor de aer conditionat tip inverter este că acestea își schimbă viteza de rotație a compresorului în funcție de ce temperatură se dorește in spațiul în care este instalat aparatul.

Echipamentele tip ON/OFF opresc funcționarea compresorului de fiecare dată când este  nevoie pentru a realiza protecția contra fluctuațiilor de tensiune electrică, spre deosebire de echipamentele tip  Inverter, care își  încetinesc viteza de rotație a compresorului, realizând protecția fară să fie nevoie de oprire.

Aparat de aer condiționat tip Inverter Aliezee, în oferta METRO

METRO recomandă aparatul de aer condiționat Alizee DC Invertor, Mono-Split, cu operațiuni de răcire și încălzire începând de la  -15ºC.

Aparatul de aer condiționat Alizee DC Invertor are un design compact, o formă elegantă care se potrivește în diferite modele de amenajări interioare, iar prin dimensiunile sale mici îmbunătățește schimbul de căldură. Are un consum redus de energie - clasa de energie A++ pe modul Răcire și clasa de energie A+   pe modul Încălzire.

Alte specificații:

 • Design Anti-Mucegai -  Cu noul design al unității interioare, filtrele Alizee vor fi menținute uscate pentru mai mult timp, prevenind în acest mod apariția mucegaiului.
 • Preîncălzire inteligentă - În modul de încălzire, viteza ventilatorului este controlată de temperatura compresorului. Ventilatorul pornește numai când compresorul este suficient încălzit.
 • Auto Restart -  Permite repornirea parametrilor setați chiar și în cazul în care alimentarea electrică a fost întreruptă.
 • Mod Turbo - Apăsați butonul Turbo situat pe telecomandă pentru a mări fluxul de aer, atingând astfel temperatura dorită într-un timp mai scurt.
 • Mod Sleep - Perfect pentru a oferi un somn confortabil combinat cu o economie crescută a consumului de electricitate.
 • Dezumidificare - Oferă un mediu confortabil chiar și atunci când umiditatea este la cote ridicate.
 • Auto-Diagnoză- Codurile de eroare sunt afișate pe display-ul unității interne pentru o reparare ușoară și rapidă la nevoie.