Devino client METRO

Aplică pentru un card METRO

ABC-ul grătarului

gratar
Pregatirea preparatelor pe grătar nu este doar o metodă populară și atractivă de a găti, ci asigură și un gust special. Căldura puternică închide instant porii bucăților de carne sau pește, păstrând vitaminele și nutrienții valoroși. Căldura poate fi asigurată în mod tradițional, întreținând focul cu cărbuni și, modern, cu gaz sau electricitate.
Carbuni_

Grătarul pe bază de cărbuni

Este varianta originală și asigură o atmosferă specială. Pentru mulți dintre noi, mirosul tipic de cărbuni și aroma unică ușor afumată reprezintă esența plăcerii de a face un grătar.

Această variantă presupune totuși un timp îndelungat în care căldura poate ajunge la nivelul potrivit pentru a găti carnea.

Fumul degajat este gros, iar cărbunii sau brichetele adăugate pe foc trebuie sa asigure o temperatură constantă.
Gratar-cu-gaz

Grătarul pe bază de gaz

Este mult mai rapid și ușor de folosit. După o preîncălzire scurtă, carnea poate fi preparată ușor, iar temperatura controlată după dorință.

Se degajă foarte puțin fum și astfel de grătare pot fi curațate mult mai ușor.

În ciuda acestor avantaje, varianta modernă pierde atmosfera asigurată de cărbunii încinși.

caldura-indirecta

Căldură directă vs caldură indirectă

Bucătarii specialiști în arta grătarului perfect dedică diferite părți ale grătarului căldurii directe sau indirecte pentru a obține gradul ideal de temperatură.

Caldura directă presupune pregătirea cărnii exact deasupra flăcarii. Este folosită cu precădere pentru bucăți mai mici care au nevoie de un timp de preparare scurt: burgeri, fripturi, file-uri de pește sau legume. Formează o crustă delicioasa și gătește carnea rapid.

Caldura indirectă folosește zonele care nu sunt expuse direct la flacără. În acest mod, bucățile mai mari de carne se pot găti mai încet fără a se arde pe exterior.
Capacul grătarului trebuie închis pentru a asigura o circulație optimă a aerului cald, iar mâncarea se poate găti la fel pe toate părțile.

Curatarea-corecta

Curățarea corectă

Indiferent care este tipul de grătar folosit, este important ca el sa fie curățat după fiecare utilizare.

Aceasta regulă trebuie urmată nu numai pentru a asigura o igienizare corectă, ci și pentru că o curațare corespunzatoare impiedică lipirea bucăților de carne la următoarea folosire.

Curățarea este ușoară și eficientă dacă sunt folosite periile profesionale pentru grătar.
Metode de curățare a grătarului - Video