Visul lui Valentin Mocanu

Timp de citire : 7 min
ApetEat Restaurant

Descoperă povestea fascinantă a lui Valentin Mocanu și afacerea de familie ApetEat, unde pasiunea pentru gastronomie și dedicarea se îmbină pentru a oferi mese diversificate și de înaltă calitate. Cu o echipă formată din Valentin, soția sa și un bucătar talentat, ApetEat livrează zilnic preparate proaspete, autentice și gustoase, direct la ușa clienților din București.

Apeteat restaurant

București, România

Povestea lui Valentin Mocanu

ApetEat este afacerea noastră de familie, în care lucrez eu, soția mea și mai avem alături de noi un bucătar angajat. Împreună, ne-am propus să oferim clienților mese diversificate, de înaltă calitate. Când am pornit la drum, nu am vrut ca afacerea noastră să se piardă în piața deja saturată de „diete pentru slăbit”; în schimb, ne-am propus să oferim un meniu complex și variat, similar cu cel dintr-un restaurant, cu o selecție rotativă de preparate pe parcursul a șase săptămâni. Scopul nostru a fost să fim mai mult decât un simplu serviciu de catering. Am vrut să le oferim clienților preparate autentice, care să le facă ziua mai gustoasă. Practic, livrăm zilnic mese proaspete, de luni până vineri, direct la ușa clienților noștri și avem și o locație fizică unde clienții pot veni să servească masa.

Experiența mea în industria HoReCa a pus bazele acestei inițiative. Am lucrat anterior cu o companie specializată în acest model de afaceri și, în cele din urmă, am deschis o afacere proprie de tip „împinge tava”, pe care am gestionat-o timp de trei ani înainte de a mă reorienta spre business-ul actual. Când am plecat de acolo și am lansat actuala afacere, ApetEat, m-am ocupat de tot, de la partea operațională, la angajări, la aprovizionare și până la aspecte de natură financiară.

Când am deschis afacerea, am pornit la drum cu așteptări mari, dar apoi am realizat că nu pot reuși fără un marketing bine pus la punct, iar asta m-a forțat să înțeleg ce presupune cu adevărat marketingul, din punct de vedere financiar. Pentru a putea ajunge la un număr cât mai mare de potențiali consumatori, era nevoie de un buget considerabil, doar că noi eram o afacere mică și eram și în București. Chiar dacă la început a fost greu, recent am avut parte de o oportunitate care ne-a ajutat să ne facem mai cunoscuți. Am avut o colaborare cu o personalitate radio foarte cunoscută în România, pentru a crea un spot publicitar. El este ambasador pentru Open Home for Children, o asociație care strânge bani și construiește case sociale pentru copiii din orfelinatele care se închid, iar pentru a putea realiza spotul publicitar, am promis să donăm 2 euro din fiecare abonament, pentru a sprijini proiectul său. Această colaborare ne-a oferit o expunere valoroasă, deși impactul asupra comenzilor va necesita timp pentru a se materializa.

Privind înainte, ne propunem să extindem serviciile noastre de livrare și în alte orașe. Planul nostru implică parteneriate cu restaurante locale de familie sau cu afaceri de tipul „împinge tava”. Mai exact, noi trimitem dimineața rapoarte cu ce ar avea de gătit, necesarul de marfă, rețetele și metoda de ambalare, iar ei le gătesc și le livrează a doua zi dimineață. Pe scurt, noi le oferim „know-how”, iar ei gătesc și livrează. Este asemănător cu ce s-ar întâmpla într-o franciză. Cred că acest model ar ajuta enorm atât afacerea noastră, cât și pe cei care vor să lucreze cu noi. Ne adresăm celor care au deja o afacere, dar își doresc să producă mai mult. Abordarea noastră este diferită, pentru că valorifică infrastructura afacerilor deja existente, oferindu-le posibilitatea de a-și scala mai ușor business-ul, fără a începe de la zero.

Una dintre marile provocări cu care ne-am confruntat până acum este sezonul sărbătorilor. Fiind din București, vânzările scad semnificativ în acea perioadă, pentru că oamenii pleacă din oraș, în timp ce cheltuielile noastre rămân constante. Acest lucru ridică mari dificultăți, având în vedere locația noastră mică și orele de lucru limitate.

În ciuda problemelor, încercăm să găsim mereu un echilibru între muncă și viața de familie. Avem acasă trei copii, iar asta presupune că trebuie să avem un program riguros. În fiecare dimineață ne trezim la 5 și ajungem înapoi acasă pe la 5-6, singura noastră zi liberă fiind sâmbăta, pentru că duminică trebuie să pregătim produse pe care oamenii le vor primi luni dimineață. Programul nostru de muncă presupune multe sacrificii și multă dedicare, dar reușim cumva să ne găsim motivația. Pentru mine, lucrul care îmi dă putere să continui este să discut cu oamenii. Soția mea și bucătarul se ocupă de gătit, în timp ce eu servesc clienții. Oamenii care vin în locația noastră nu mai spun că vin la ApetEat, spun că vin la Valentin și la Alina. Încercăm de fiecare dată să păstrăm o atmosferă cât mai prietenoasă și primitoare, pentru că știm cât de mult contează pentru clienți. Consider că rolul nostru în comunitate este să livrăm mâncare gustoasă și sănătoasă, iar seara, când ajung acasă și pun capul liniștit pe pernă, vreau să știu că am făcut tot ce am putut ca să le ofer clienților ce le-am promis.

Nu am avut momente în care să ne dorim să renunțăm, dar au fost clipe în care ne-am gândit că cea mai bună alegere ar fi să renunțăm la locația fizică și să păstrăm doar site-ul, mai ales în lunile în care vânzările erau scăzute. La un moment dat ne gândeam dacă nu ar fi mai bine să renunțăm complet la spațiul actual dar toate gândurile astea au trecut, iar motivația de a continua a revenit odată cu creșterea vânzărilor. Așa că am ales să ne ținem de promisiunea făcută clienților și comunității din care facem parte.

Cred că cea mai mare realizare a noastră de până acum este că am reușit să menținem afacerea timp de trei ani. Având în vedere că suntem un business de familie care se adresează unor oameni cu venituri peste medie, să dai 500 de lei pe săptămână pentru mâncare, pentru mulți oameni presupune un efort și devine datoria ta să le oferi preparate gustoase și de calitate, pentru a face clientul să se întoarcă la tine.

În viața de antreprenor, nicio zi nu seamănă cu alta, iar gestionarea unei afaceri va fi mereu o provocare. Întotdeauna va fi greu, pentru că ușor nu se poate. Sfatul meu pentru antreprenorii la început de drum este următorul: dacă nu ai lucrat niciodată în domeniul HoReCa, este mai bine să nu începi o afacere în HoReCa. Așa cum nu ai începe o firmă de construcții fără experiență în construcții. În HoReCa, este vorba despre nuanțe, despre calcule pe care de cele mai multe ori nu le poți controla. Gestionarea costurilor și menținerea calității necesită experiență și meticulozitate.


vis de antreprenor
Povestea ta inspiră, povestea ta îi poate face pe ceilalți să viseze. Hai și tu să faci parte din această poveste!
Spune-ți povestea
comunitatea succesului
Împreună, construim mai mult decât simple povești individuale. Ne unim pentru a scrie o narațiune colectivă despre succes, provocări și creștere.
Descoperă poveștile