Visul lui Claudiu și al Laviniei Silisteanu

Timp de citire : 0 min
Synergia Bar

Descoperă povestea lui Claudiu și a Laviniei Silisteanu, fondatorii Synergia Bar SRL, și aventura lor de la visul de antreprenor la construirea unui imperiu al cocktailurilor și mixologiei. De la primele provocări la reușitele ulterioare, urmărește cum au transformat un vis în realitate, dând viață unei afaceri inovatoare și plină de pasiune. Învață din experiența lor și fii inspirat de determinarea lor de a nu renunța, chiar și în fața celor mai mari provocări.

Synergia bar

Povestea lui Claudiu și a Laviniei Silisteanu

Povestea noastră a început în anul 2016 dintr-o pasiune pentru cocktailuri și mixologie. Cu mult înainte să apară conceptul de street food, am creat Synergia Street Experience, primul bar mobil din România, cu care am colindat țara în lung și-n lat, de la evenimente de street food, la târguri de Crăciun și am ajuns și pe malul mării, în timpul verii.

Totul a început cu o dorință simplă, la care am adăugat un plan de afaceri și un credit bancar. Pentru că-mi doream foarte mult să am propria afacere și, mai mult decât atât, propriul bar pe roți, am apelat la specialiști în domeniu și am făcut o călătorie până în Polonia, la cea mai mare fabrică de rulote din Europa, pentru a-mi transforma visul, într-o realitate pe 4 roți.

După 8 luni de zile a sosit transportul din Polonia cu rulota mult visată. Chiar dacă până aici a fost simplu, drumul de abia a început. Ne-a fost foarte greu să intrăm la evenimente de street food, deoarece în general nu se acceptă rulote tip bar, deoarece erau sponsorii evenimentului care aduceau bere și cam atât. În acele vremuri, nu existau evenimente de street food așa că, după luni de căutări și încercări fără rezultate, ne-am reorientat și am plecat spre mare. Cu mult noroc și câteva insistențe, am reușit să găsim un loc frumos în Costinești pentru barul mobil. Partea haioasă era că, chiar dacă în teorie aveam un spațiu al nostru, era mai mult un simplu petic de pământ, fără apă, curent sau spațiu să putem amenaja o mică terasă.

Primele luni nu au fost așa de bune, iar din considerente financiare, am început să batem la ușa părinților și fraților, atât eu, cât și soția mea, Lavinia, până am strâns o sumă care să ne permită să ne continuăm visul de antreprenor. Ne-am împrumutat de atât de mulți bani încât golisem toate bancomatele din Costinești.
Cu multă muncă, implicare și zâmbetul pe buze, am trecut peste toate controalele posibile din țara asta și peste clienți care nu înțelegeau ce fel de băuturi aveam noi acolo. Ca să înțelegeți care era situația noastră în acel moment, pe scurt, jumătate de notă era plătită de clienți, jumătate era plătită de noi. Până la finalul verii, ne-am pus încetul cu încetul pe picioare. Eram pionieri, mândri și ușor obosiți după 3 luni de muncă zi de zi.

În toamnă am început să abordăm organizatorii de evenimente și am reușit să intrăm la marele târg INDAGRA. Eram foarte fericiți că am reușit să intrăm la un eveniment, chiar dacă am realizat mult prea târziu (plătiserăm deja taxa generoasă de participare) că evenimentul era dedicat fermierilor și agricultorilor. Evenimentul a fost un dezastru încă din prima zi, când ne-a ars sursa de curent din cauza fluctuațiilor și am fost nevoiți să pierdem 2 zile pentru a remedia problema. În restul de 3 zile, ne-am dat seama că oamenii care au participat la eveniment aveau cafea gratuită la fiecare stand și ei nu înțelegeau ce caută o rulotă cu cocktailuri acolo.

Am pierdut o sumă considerabilă de bani și organizatorul ne-a făcut o propunere când ne-a văzut așa dezamăgiți, de a ne face discount la următoarele 2 evenimente din toamnă. Neavând alte variante, am acceptat și ne-am dus cu la următoarea ediție cu ce știam noi să facem, cafea și cocktailuri. Din păcate nu ne-a anunțat nimeni că în octombrie-noiembrie e bine să te uiți la prognoza meteo, mai ales când lucrezi în street food. Gaura de datorii s-a adâncit și mai mult și toți apropiații își pierduseră încrederea în acest tip de business și ne-au recomandat să ne reorientăm și să vindem rulota.

În timp ce număram zilele de existență ale barului mobil și savurând un rom negru bun din stocul firmei (până la urmă eram patron, dar fără clienți) mi-a apărut o postare de la Târgul de Crăciun din București. Nu prea aveam speranță, dar alcoolul își făcute efectul, așa că i-am propus Laviniei să aplicăm și noi. Dacă ne primește bine, dacă nu, măcar am încercat. Cu multă putere de convingere și entuziasm, i-am convins pe organizatori că ce facem noi este diferit și deosebit. Am fost accepți, ne-am împrumutat din nou ca să o putem plăti taxa, am plătit taxa și am mers cu încredere spre târg.

Experiența târgului ne-a ajutat să înțelegem ce înseamnă flux de clienți, aprovizionare și echipă. Am reușit din nou să ne plătim datoriile și să ne bucurăm de roadele muncii noastre. Așa a fost primul nostru an de evenimente la Synergia Bar, un loc cu povești și oameni frumoși, prieteni și experiențe demne de notat.

În anii care au urmat, am deschis o locație fixă (am fost nevoiți să o închidem în perioada COVID) și am participat la evenimente mari de street food și târguri. Pe scurt, ne-am construit povestea și suntem bucuroși că avem în continuare barul mobil. De un an de zile a apărut și Piccolo, o mini rulotă simpatică prezentă la evenimente private sau evenimente mai mici.

Locul nostru este în continuare la evenimentele de street food și așteptăm fiecare oaspete cu zâmbetul pe buze, deoarece suntem antreprenori și ne place ceea ce facem.

Cheers! Synergia bar - street experience - Claudiu & Lavinia
vis de antreprenor
Povestea ta inspiră, povestea ta îi poate face pe ceilalți să viseze. Hai și tu să faci parte din această poveste!
Spune-ți povestea
comunitatea succesului
Împreună, construim mai mult decât simple povești individuale. Ne unim pentru a scrie o narațiune colectivă despre succes, provocări și creștere.
Descoperă poveștile