Am angajat un inginer agronom care este și consultant METRO și el le-a oferit producătorilor consultanță de specialitate pentru toate detaliile: selecția soiurilor, tipul de sol, perioada optimă de recoltare și multe alte detalii tehnice. Nu în ultimul rând, se află în apropierea fermierilor un depozit de colectare, unde recolta se poate păstra în condiții optime. A durat un pic mai mult, poate, dar în felul acesta, oferim produse proaspete și, ceea ce cred că este foarte important, avem "produse de origine controlată", o premieră pentru România. Adică, putem spune clienților exact de unde vine o roșie și în ce condiții a fost crescută.
Cât de importantă este această "origine controlată" a legumelor? Nu e mai degrabă un moft importat de la țările vestice?
Nu e deloc un moft, mai ales în ziua de azi, când se importă de peste tot și de multe ori ți se spune că produsul e românesc, fără a avea posibilitatea să verifici dacă este sau nu adevărat. Originea controlată a legumelor și fructelor la noi în țară este, în acest moment, la stadiul de dorință, din păcate. Se știu, în cele mai fericite cazuri, doar țările de proveniență. Însă atunci când vine vorba despre tehnologii sau metode de producție, clienții au foarte puține informații la dispoziție. De aceea, trasabilitatea întregului proces de producție îi va asigura pe oameni de calitatea produsului, precum și de faptul că au fost respectați anumiți parametri și standarde de producție. În cazul Poiana Mare, zona de unde achiziționăm noi, vom ști sigur că legumele au fost crescute prin tehnologii tradiționale. Noi știm ce vindem, dar și dumneavoastră o să știți ce cumpărați. Nu mi se pare un moft, dimpotrivă, cred că este foarte important și necesar în condițiile comerțului de astăzi.
Spre deosebire de legumele de import, cele românești sunt căutate pentru că sunt cultivate tradițional, cu îngrășăminte naturale, au gust, savoare și nu sunt crescute cu chimicale. Veți păstra acest specific?
Legumele "De-ale noastre" sunt produse prin tehnologii tradiționale și sunt cultivate în pământ. Producția este realizată în solar, în proporție de 70%, sau pe câmp, 30%. Pentru creșterea lor se vor folosi, preponderent, îngrășămintele naturale. Folosirea procedeelor tradiționale oferă legumelor proprietăți superioare, gustul și mirosul lor fiind specific celor de grădină. Când am pornit această inițiativă, tocmai pe aceste calități am mizat. Ca să nu se piardă nimic din calitatea legumelor românești, chiar și ambalarea, manipularea și transportul au fost gândite într-un mod anume.
"Furnizorii noștri sunt 200 de fermieri din Dolj"
Țăranii români așteaptă o astfel de inițiativă de douăzeci de ani. Cum a fost primit acest program de către fermieri?
A fost primit cu mult entuziasm. Și în zona producătorilor, nu doar în cea a consumatorilor, era o așteptare foarte mare pentru o asemenea inițiativă. Programul nostru vizează, într-o primă fază, agricultorii din bazinul legumicol Poiana Mare, județul Dolj. Mai exact, două sute de fermieri sunt furnizorii noștri. Segmentul micilor producători este unul dintre acele sectoare care ar avea nevoie de foarte multă atenție, având un aport considerabil la dezvoltarea sănătoasă a economiei locale. Am inițiat acest proiect, unic în România, tocmai din dorința de a veni în sprijinul micilor producători cu soluții concrete, care să îi ajute să devină mai productivi. Ne dorim ca acest program să se dovedească a fi soluția câștigătoare pentru agricultorii locali și sperăm să îl extindem la nivel național, și în alte regiuni ale țării, pe mai multe tipuri de culturi. Încercăm, în felul acesta, să creăm o situație în care toată lumea să câștige: noi, pentru că oferim produse de calitate, cumpărătorii, pentru că vor avea legume gustoase și proaspete, producătorii, pentru că vor primi un sprijin să se dezvolte.