Devino client METRO

Aplică pentru un card METRO

Cum să depozitezi legumele și fructele astfel încât să se păstreze proaspete

940x200_cartofi

Fructele și legumele necesită atenție specială și stocare în condiții optime astfel încât să-și păstreze prospețimea pe o durată mai lungă de timp. Dacă spațiile tale de depozitate au condiții improprii există riscul ca majoritatea legumelor sau fructelor să se irosească, ceea ce ar putea cauza pierderi financiare pentru magazinul tău.

Ține cont de următoarele sfaturi atunci când depozitezi legumele și fructele pe care le achiziționezi și pe care urmează să le pui la vânzare în magazinul tău, astfel încât să te asiguri că le păstrezi în cele mai bune condiții.  

 

Ce trebuie să știi

Cheia depozitării fructelor și legumelor astfel încât să se mențină proaspete este etilena, hormonul produs în momentul în care acestea se maturizează. De exemplu, merele și bananele emit etilenă în cantități mari, de aceea este necesar să fie stocate diferențiat. În același timp, sparanghelul și salata verde sunt sensibile la acest hormon și riscă să se deterioreze mai rapid dacă sunt stocate în apropierea sa.

 

1. Stochează mereu fructe și legume separate

Fructele emit mai multă etilenă decât legumele, iar legumele sunt mult mai sensibile la acest hormon și riscă să se deterioreze mai rapid dacă intră în contact cu el. Bananele, prunele, caisele și mango emit cantități mai mari de etilenă pe măsură ce se maturizează și nu pot fi depozitate împreună cu alte fructe care riscă să se strice în prezența lui. Depozitează merele, pepenii și legumele precum vinete, morcovi sau broccoli în altă parte decât depozitezi fructele menționate anterior.  

 

2. Separă legumele și fructele în funcție de temperatura recomandată

Dacă un anumit fruct crește la temperaturi ridicate, poți ști cu siguranță că este recomandat să nu-l depozitezi la temperaturi joase. Păstrează banane, ananas, mango, pepeni, papaya sau nuci de cocos într-un bol separat, în afara frigiderului. Pune pepenii separat pentru că sunt foarte sensibili la etilenă și se vor deteriora mult mai repede lângă alte fructe care emit acest hormon în cantități mari.

Există și fructe pe care este recomandat să le păstrezi la temperaturi mai joase, în frigider. Printre ele se regăsesc merele, perele, afinele, strugurii sau portocalele. Există și alimente care pot fi stocate în ambele medii. De exemplu, în cazul în care cumperi avocado, este recomandat să le lași în afara frigiderului până când aproape se coc și apoi să le pui în frigider înainte să se deterioreze.

Cartofii se mențin cel mai bine în noroi, fiind un conservant natural. Asigură-te că achiziționezi cartofi nespălați de noroi și că-i depozitezi undeva în întuneric, feriți de îngheț, în lădițe care permit circulația aerului. Dacă ai cumpărat cartofi umezi și/sau spălați, ține-i la aer câteva zile și ulterior stochează-i într-un spațiu întunecat.

Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, sfecla, guliile, hreanul sau țelina se păstrează în lădițe cu nisip ferite de îngheț. De obicei rădăcina se îngroapă în nisip, iar frunzele rămân afară. Ceapa și usturoiul se țin împletite în funii, în spații uscate și răcoroase, la adăpost de îngheț sau de căldură.

Dacă vrei să stochezi varză proaspătă, e recomandat să depozitezi căpățânile pe rafturi, cu ceva spațiu între ele.

Legumele verzi au nevoie de un pic de umiditate sau de temperaturi reci pentru a se păstra proaspete. Salata, însă, se va deteriora în momentul în care va avea contact cu apa, așa că asigură-te că o păstrezi într-un spațiu separat în frigider. Roșiile, ardeiul gras sau castraveții se vor strica mai rapid dacă le depozitezi în frigider, așa că este recomandat să le ții la temperatura camerei. 

 

3. Evită pe cât poți umezeala

Majoritatea fructelor și legumelor se strică mai repede atunci când sunt stocate în medii umede sau intră în contact cu umezeala. Asigură-te că asta nu se întâmplă: adaugă șervețele de hârtie în fiecare container în care le depozitezi.

 

4. Nu spăla fructele și legumele până când nu le comercializezi

După ce sunt spălate, procesul de deteriorare se accelerează, așa că este important să te asiguri că faci asta în momentul în care urmează să le vinzi, ca să te asiguri că ajung la clienții tăi într-o stare cât mai bună.

 

5. Ține cont de timpul optim de stocare în frigider

Dacă depozitezi fructe și legume în frigider este important să știi care este timpul optim de păstrare a calității lor la o temperatură răcoroasă:

  • Banane, zmeură, broccoli, ciuperci, fasole verde, avocado – 2-3 zile;
  • Struguri, ananas, castraveți, dovlecei, vinete, salată verde – 4-5 zile;
  • Pepene roșu, piersici, pere, lămâi, portocale, ardei gras, conopidă, praz, roșii, ardei gras – 7 zile;

 

Ține cont de recomandările menționate mai sus și oferă clienților tăi legume și fructe proaspete de fiecare dată. De cele mai multe ori respectarea cerințelor referitoare la temperatura, mediul de stocare și modul în care sunt depozitate permit conservarea cât mai potrivită a produselor din magazinul tău, astfel încât calitatea să se păstreze pe termen cât mai lung.