1. Stochează mereu fructe și legume separate
Fructele emit mai multă etilenă decât legumele, iar legumele sunt mult mai sensibile la acest hormon și riscă să se deterioreze mai rapid dacă intră în contact cu el. Bananele, prunele, caisele și mango emit cantități mai mari de etilenă pe măsură ce se maturizează și nu pot fi depozitate împreună cu alte fructe care riscă să se strice în prezența lui. Depozitează merele, pepenii și legumele precum vinete, morcovi sau broccoli în altă parte decât depozitezi fructele menționate anterior.
2. Separă legumele și fructele în funcție de temperatura recomandată
Dacă un anumit fruct crește la temperaturi ridicate, poți ști cu siguranță că este recomandat să nu-l depozitezi la temperaturi joase. Păstrează banane, ananas, mango, pepeni, papaya sau nuci de cocos într-un bol separat, în afara frigiderului. Pune pepenii separat pentru că sunt foarte sensibili la etilenă și se vor deteriora mult mai repede lângă alte fructe care emit acest hormon în cantități mari.
Există și fructe pe care este recomandat să le păstrezi la temperaturi mai joase, în frigider. Printre ele se regăsesc merele, perele, afinele, strugurii sau portocalele. Există și alimente care pot fi stocate în ambele medii. De exemplu, în cazul în care cumperi avocado, este recomandat să le lași în afara frigiderului până când aproape se coc și apoi să le pui în frigider înainte să se deterioreze.
Cartofii se mențin cel mai bine în noroi, fiind un conservant natural. Asigură-te că achiziționezi cartofi nespălați de noroi și că-i depozitezi undeva în întuneric, feriți de îngheț, în lădițe care permit circulația aerului. Dacă ai cumpărat cartofi umezi și/sau spălați, ține-i la aer câteva zile și ulterior stochează-i într-un spațiu întunecat.
Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, sfecla, guliile, hreanul sau țelina se păstrează în lădițe cu nisip ferite de îngheț. De obicei rădăcina se îngroapă în nisip, iar frunzele rămân afară. Ceapa și usturoiul se țin împletite în funii, în spații uscate și răcoroase, la adăpost de îngheț sau de căldură.
Dacă vrei să stochezi varză proaspătă, e recomandat să depozitezi căpățânile pe rafturi, cu ceva spațiu între ele.
Legumele verzi au nevoie de un pic de umiditate sau de temperaturi reci pentru a se păstra proaspete. Salata, însă, se va deteriora în momentul în care va avea contact cu apa, așa că asigură-te că o păstrezi într-un spațiu separat în frigider. Roșiile, ardeiul gras sau castraveții se vor strica mai rapid dacă le depozitezi în frigider, așa că este recomandat să le ții la temperatura camerei.