Devino client METRO

Aplică pentru un card METRO

Cozonac tradițional

cozonac-hero

Ingrediente:

Aluat:

Cremă de ciocolată

  • Lapte 190 ml
  • Zahăr 50 g
  • Gălbenuș de ou 50 g
  • Gelatină 7,5 g
  • Ciocolată neagră 150 g
  • Frișcă bătută 260 g

Mousse de lămâie

  • Smântână lichidă 200 ml
  • Unt 15 g
  • Zahăr 60 g
  • Coaja de lămâie 15 g
  • Frișcă bătută 200 g
  • Gelatină 8 g

Glazură de ciocolată albă

  • Smântână lichidă 330 ml
  • Ciocolată albă 330 g
  • Gelatină 3 g

Pentru asamblare: Blat de tort Fine Life 1 buc

Mod de preparare

Cremă de ciocolată:

1. Fierbem laptele, zahărul și gălbenușul de ou la foc mediu până obținem un sos lejer.

2. Temperăm, adăugăm gelatina și ciocolata apoi lăsăm să se răcească.

3. La sfârșit adăugăm frișca bătută moale.



Mousse de lămâie:

1. Punem pe foc smântâna, untul, zahărul și coaja de lămâie.

2. Când începe să fiarbă se retrage de pe foc, se strecoară, adăugăm gelatina și lăsam să se răcească.

3. La sfârșit adăugăm frișca bătută.

 

Glazură de ciocolată albă

1. Fierbem smântâna, adăugam ciocolată albă, temperăm și adăugăm gelatina înmuiată în prealabil.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • făină de grâu 1 kg
  • lapte 500 ml
  • zahăr 250 g
  • ouă 2 buc
  • ulei de floarea soarelui 200 ml
  • zahăr vanilat 1 plic
  • drojdie 30 g

Pentru umplutură:

  • stafide 100 g
  • nuci 200 g
  • cacao 40 g
  • zahăr 50 g
  • lapte 80 ml
  • rahat

În plus ( pentru finisare):

  • 1 ou
  • 1 lingură de zahăr
  • mac (opțional)

Mod de preparare

  1. Se pregătește maiaua din drojdie amestecată cu 50 ml lapte cald și 1 lingură de zahăr. Aceasta se lasă la crescut într-un loc călduț și se amestecă cu zahărul vanilat.

  2. În restul de lapte se adaugă tot zahărul rămas și se încălzește bine.  

  3. În ligheanul de frământat, se pune făina în care se adaugă pe rând: drojdia crescută, laptele (călduț pentru a nu opări coca), cele 2 ouă și uleiul. Totul se frământă bine până când nu se mai lipește de mâini sau de lighean.
  4. Se învelește ligheanul cu un prosop curat și se lasă la crescut timp de aproximativ 1 oră.

  5. Pentru umplutură, se dizolvă zahărul și cacaoa în lapte pe foc mic, se adaugă nucile și stafidele și se amestecă până se obține o consistență cremoasă. Se lasă la răcit.

  6. Când coca este crescută suficient, se pregătesc formele de copt care se ung cu ulei și se tapetează cu făină. 

  7. Coca se împarte în două și se întinde. Se împarte pe fiecare umplutură de nuci și stafide, se adaugă bucăți de rahat, se rulează și se pun în tavi unde mai stau 30 minute la crescut.

  8. Cozonacul se coace în cuptorul încins în prealabil timp de 40-50 min după ce a fost uns cu gălbenuș de ou bătut bine și după ce s-a presarat puțin zahăr și opțional puțin mac.
cozonac