Devino client METRO

Aplică pentru un card METRO

Ce vinuri să propui clienților tăi în funcție de preparatele servite

vinuri 920x200

Atunci când recomanzi diferite tipuri de vinuri celor care iau masa în restaurantul tău, este important să te asiguri că sortimentul de vin este complementar cu mâncarea pe care o servești. O masă bine gătită potențează calitatea vinului și invers. Vinul bine ales poate îmbunătăți experiența culinară din restaurantul sau localul tău.

Mâncărurile mai ușoare sau pregătite printr-o metodă de gătire mai ușoară se potrivesc cu vinuri fructate, cu aciditate scăzută.  În schimb, mâncărurile mai grele, pregătite printr-o metodă de gătire mai complicată, se potrivesc mai bine cu vinuri mai bogate în taninuri. 
   

Asocierea mâncărurilor cu vinul

 • Mâncărurile mai acide se asociază cu vinuri acide, aromate, fructate și demiseci.
 • Mâncărurile acre se potrivesc, în general, cu vinuri albe și ușoare, seci sau demiseci.
 • Mâncărurile grase se asociază cel mai des cu vinuri tari, roșii, foarte aromate.
 • Mâncărurile pe bază de pește se asociază cel mai bine cu vinuri aromate, albi, seci sau demiseci.
 • Preparatele afumate se potrivesc fie cu vinuri albe, fructate, fie cu vinuri roșii, ușor condimentate.
 • Deserturile sau gustările dulci se asociază tot cu vinuri la fel de dulci sau chiar mai dulci.
 • Mâncărurile sau gustările sărate merg bine fie cu vinuri albe, dulcegi, sau cu vinuri roșii mai slabe în conținutul de taninuri.

Asocierile mâncărurilor cu vinurile țin mult de chimia dintre preparate și gustul vinului. De exemplu, acrul și amarul de potențează reciproc, în timp ce dulcele poate modifica gustul sărat sau amar.  De obicei vinurile dulci se potrivesc bine cu mâncăruri sărate, iar vinurile roșii mai acide pot da brânzeturilor sau peștelui o aromă metalică.     

Cum servești vinurile în timpul mesei

De obicei se preferă fețe de mese pătrate pentru mese rotunde cu 4 picioare și a fețelor de masă rotunde pentru mesele rotunde care au picior central.

Prezența naproanelor

Nu este necesar să utilizezi naproane de la început, însă rolul acestora este de a proteja masa și de ascunde potențialele probleme apărute la fața de masă sau de a decora sala. Dacă le folosești cu rol ornamental, ai posibilitatea de a îmbina mai multe culori complementare, care arată bine împreună.

Delimitarea locurilor

Această delimitare se face cu o farfurie de tip suport sau cu un șervet. Dacă alegi să delimitezi locul cu o farfurie suport, este important să știi că, de obicei, e recomandat să o așezi la 1 centimetru distanță de marginea blatului mesei către interior, așezând mereu emblema către centrul mesei. Aceste farfurii suport trebuie să fie așezate simetric pe masă, întotdeauna în dreptul celei de vizavi. Dacă optezi pentru un șervet, e recomandat să-l așezi în formă de triunghi, val sau pliat.

  

Cum asociezi vinurile cu felurile de mâncare

Poziționarea tacâmurilor

Tacâmurile sunt așezate, de obicei, în dreapta și în stânga, la aproximativ 1 centimetru de farfurie, de la interior spre exterior, în ordinea inversă degustării preparatelor servite.

 • Tacâmurile folosite la desert se aranjează în fața farfuriei suport, către centrul mesei, în următoarea ordine: cuțit, furculiță, linguriță. În plus, cuțitul și lingurița sunt dispuse cu mânerul în dreapta, iar furculița cu mânerul în stânga.
 • Cuțitele sunt așezate cu tăișul spre interior, furculițele cu furcheții în sus, iar lingurile cu concavitatea în sus;
 • De obicei, mânerele sunt așezate astfel încât să păstreze aceeași distanță, de circa 1 centimetru, iar furculițele se pot alinia în funcție de vârful furcheților.

  În funcție de felurile de mâncare servite, există și o serie de excepții de tipul:

 • Cuțitul pentru unt se aranjează în partea stângă, pe farfurioara de pâine;
 • Cleștele pentru melci se poziționează tot în partea stângă, iar furculița aferentă în dreapta;
 • Lingura pentru spaghete se aranjează tot în partea stângă, iar furculița mare în partea dreaptă;
 • Furculița pentru stridii se poziționează în partea dreaptă, oblic;
Numărul maxim de tacâmuri este de 10: 3 așezate în partea dreaptă, 3 așezate în partea stângă, 3 în fața farfuriei de tip suport și cuțitul de unt în partea stângă, pe farfuria de pâine.
 
mise-en-place_460-444

Așezarea paharelor pe masă

În general, paharele sunt dispuse în fața farfuriei, după tacâmurile de desert. Această dispunere începe de la paharul de apă, care este așezat în fața emblemei farfuriei, iar în dreapta lui se așază paharul destinat vinului roșu, iar lângă el paharul pentru vin alb și paharul pentru aperitiv. Acesta din urmă este aranjat în vârful cuțitului aflat cel mai departe de farfurie. Numărul maxim de pahare este de 4, acestea vor fi aranjate cu gura în jos și vor fi întoarse înainte de sosirea clienților.

Dispunerea farfuriei de pâine și a cuțitului de unt

În general, cele două se așază în partea stângă, astfel încât marginea superioară a farfuriei de pâine să se afle la același nivel cu farfuria de tip suport, având emblema dispusă în interiorul mesei. Cuțitul de unt este așezat pe farfuria de  pâine, oblic sau chiar paralel cu tacâmurile, având tăișul lamei orientat spre interior.

Mise-en-place-ul din restaurantul tău generează opinia clienților despre calitatea servirii. Asigură-te că ești atent la fiecare detaliu menționat mai sus.

Reguli de asociere a vinurilor cu felurile de mâncare

 1. Pinot Noir se potrivește foarte bine cu mâncăruri cu ingrediente „pământești”, cum sunt ciupercile sau trufele.
 2. Chardonnay este foarte aromat și se asociază de regulă cu pește cum e somonul sau cu orice tip de fructe de mare în sos.
 3. Șampania se potrivește cu preparatele sărate sau crocante pentru că dau o notă în plus de prospețime.
 4. Cabernet Sauvignon merge cel mai bine cu carnea roșie de vită sau de miel pentru că îi potențează gustul.
 5. Brânzeturile diferă, unele se potrivesc mai bine cu vinul alb iar altele se potrivesc mai bine cu vinul roșu, iar cele mai multe se pot asocia cu rosé-ul, care are aciditatea unui vin alb și gustul fructat al unui vin roșu.
 6. Shiraz-ul merge foarte bine cu mâncăruri foarte picante cum e un burger cu maioneză, usturoi și alte sosuri iuți.
Asociate inteligent, vinurile și felurile de mâncare pot oferi o experiență savuroasă celor care iau masa în restaurantul sau localul tău și te poate ajuta să-ți fidelizezi clienții.