5. Ține cont de traseul oamenilor în magazin
În general, majoritatea clienților merg în partea dreaptă atunci când intră în magazin și este recomandat să așezi produsele principale, de larg consum, în această zonă. Cumpărătorii au în general tendința de a explora întregul perimetru din această zonă. Alege produse atrăgătoare pentru oameni, care reflectă cât mai bine personalitatea afacerii tale, astfel încât să-i convingi să cumpere mai mult, fără a le da senzația că se plimbă în mod inutil. Poți dispune aici și produse noi sau promoții atrăgătoare, ca să le dai clienților un motiv în plus să intre la tine în magazin.
6. Fii atent la tipul de produs și la dimensiuni
Este recomandat ca produsele stocate în echipamente frigorifice sau acelea pe care le aprovizionezi frecvent să fie așezate în extremitățile magazinului. Produsele mari sau care nu sunt suficient de rentabile pentru afacerea ta sunt, de obicei, amplasate la nivelul inferior al raftului și, produsele noi sau cele care beneficiază de oferte speciale sunt așezate la nivelul mâinilor sau ochilor.
Asigură-te că amenajezi produsele cu valoare mare în locuri în care le poți supraveghea, că produsele cele mai populare sunt așezate în mijlocul raftului, ca să convingi clientul să se deplaseze mai mult pentru a le cumpăra și că produsele de impuls sunt așezate în capete. Ca să ușurezi decizia consumatorilor, încorporează elemente vizuale care explică beneficiile produselor în câteva cuvinte sau afișează promoții semnificative.
7. Aranjează în funcție de culoare și de mărime
Dacă vinzi produse de îmbrăcăminte, fii atent la coloristică și asigură-te că le aranjezi de la cele mai deschise culori la cele mai închise, proporțional, astfel încât să păstrezi un echilibru din punct de vedere vizual. Poziționează mărimile cele mai mici în față. De exemplu, poți aranja pantaloni gri, albaștri și negri pe un cuier și, la fiecare culoare să începi de la cea mai mică la cea mai mare mărime. Coloristica e importantă.
8. Ține cont de zona caselor de marcat
În această zonă au loc majoritatea cumpărăturilor de impuls, care atrag atenția clienților înainte de a-și plăti cumpărăturile. Este recomandat ca în acest spațiu să pui produse mici precum doze de suc, ciocolată, bomboane, baterii, ochelari de soare, șosete, accesorii de păr și altele similare, fără să aglomerezi spațiul prea mult.
9. Asigură-te că procesul de cumpărare al clienților este o experiență plăcută
Ține cont de faptul că vânzările tale nu depind doar de felul în care expui produsele la raft, ci și de atmosfera generală din magazinul tău. Creează un cadru plăcut, confortabil și ușor de navigat, astfel încât să te asiguri că experiența clienților în magazinul tău îi convinge să cumpere de la tine și pe viitor.