Devino client METRO

Aplică pentru un card METRO

Care sunt măsurile de igienă în noua normalitate?

Top banner

Igiena a fost întotdeauna o preocupare importantă pentru antreprenorii din domeniul HoReCa. Alături de servicii și calitatea mâncării, igiena este un criteriu esențial pentru clienți când aleg unde să se întoarcă. În condițiile actuale, normele specifice pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus sunt mai stricte, deci e nevoie de o atenție sporită ca toți cei care îți calcă pragul să se simtă în siguranță. Vizitează și materialul despre siguranță unde sunt menționate și prevederile legale publicate în Monitorul Oficial.

 

Pentru tine, METRO a pregătit o serie de recomandări în ceea ce privește igiena, care au la bază surse oficiale de informare și recomandări ale specialiștilor din mai multe domenii. Toate măsurile de siguranță propuse mai jos vizează prevenția și reducerea riscului de infectare cu Covid-19.

 

Recomandări pentru pregătirea redeschiderii

IMG 1

●      Igienizează localul. Curăță și dezinfectează în profunzime.

●      Trebuie să ai în vedere includerea unor produse noi pe lista de cumpărături, precum echipamentele individuale de protecție (EIP): măști, mănuși de nitril sau vinil, măști de protecție, soluții biocide, geluri hidroalcoolice etc.

●      Expune fișe tehnice și note informative adresate personalului și clienților, care să conțină noile protocoale, numărul maxim de persoane, regulile de igienă.

●      Planifică sarcinile și procesele de lucru, astfel încât să se mențină distanța de siguranță între angajați și să se minimizeze contactul între aceștia.

●      Adaugă în trusa de prim ajutor și un termometru.


Cum se realizează corect curățenia și dezinfectarea?


Curățenia și dezinfectarea sunt operațiuni complementare. Curățenia are ca obiectiv eliminarea murdăriei de pe suprafețe, în timp ce dezinfectarea urmărește distrugerea germenilor rămași în urma curățeniei.

 

Curățenia locului unde îți desfășori activitatea

IMG 2

●      Elimină resturile de murdărie

●      Clătește ustensilele cu apă fierbinte

●      Spală cu o soluție de curățare diluată în apă fierbinte

●      Respectă mereu instrucțiunile producătorului. Lasă produsul să acționeze conform indicațiilor

●      Curățenia se face întotdeauna din interior spre exterior și din zona cea mai curată spre zona cea mai murdară

●      Clătește cu apă din abundență pentru a elimina detergentul.

 

Dezinfectarea obiectelor și a echipamentelor

 

●      Introdu obiectele pe care trebuie să le dezinfectezi în apă fierbinte (peste 80°) sau aplică o soluție dezinfectantă, respectând instrucțiunile producătorului

●      Clătește cu apă din abundență pentru a elimina dezinfectantul

●      Nu amesteca produse de curățare care pot genera posibile reacții chimice

●      Lasă obiectele să se usuce la aer după clătire sau șterge-le cu un prosop de hârtie de unică folosință

●      Echipamentele și ustensilele dezinfectate se păstrează într-o zonă acoperită, unde să nu existe riscul să se contamineze ulterior

●      Atunci când nu se folosesc frecvent, echipamentele trebuie igienizate înainte de fi reutilizate.

 

Când cureți bucătăria, nu omite nicio zonă: plăcile ceramice, faianța, chiuveta, hota, aparatele, ustensilele, lăzile, rafturile de depozitare, camerele frigorifice și pardoseala.

 

IMG 3

Ține evidența igienizării tuturor acestor zone:

 

●      Suprafețele de lucru

●      Aparatele și ustensilele de bucătărie

●      Vasele și vesela din bucătărie

●      Camera frigorifică sau, după caz, aparatele frigorifice

●      Cuptorul, plitele, grătarul, hota

●      Containerele de gunoi

●      Pardoseala și podelele din bucătărie

 

ATENȚIE! Verifică toate punctele critice incluse în planul tău de analiză a pericolelor și a punctelor de control critic - HACCP. Efectuează curățarea temeinică și dezinfectarea meselor, scaunelor, vitrinelor, tejghelelor și a tuturor celorlalte zone de contact înainte de deschiderea restaurantului și între serviri.

 

4 pași pentru curățarea și dezinfectarea corectă a băilor:

 

  1. Toaletele: Curăță și dezinfectează cu atenție toate zonele de contact (pereți, WC, pisoare, pardoseală, mânere etc.). Asigură necesarul de hârtie igienică.
  2. Chiuvetele: Curăță și dezinfectează chiuveta, robinetele, pereții, blatul și uscătorul de mâini. Umple dozatoarele cu prosoape de hârtie și cu săpun.
  3. Mânerele și încuietoarele: Curăță-le și dezinfectează-le frecvent.
  4. Pardoseala: Curăță și dezinfectează bine întreaga suprafață.

 

Sfaturi pentru menținerea siguranței în grupurile sanitare:

IMG 4

●      Curăță și dezinfectează des acest spațiu

●      Instalează dozatoare automate cu soluție dezinfectantă

●      Pe cât posibil, pune la dispoziție dozatoare de prosoape de hârtie, de săpun și robinete cu acționare automată

●      Accesul în zona toaletelor trebuie făcut după reguli de distanțare socială, astfel încât să nu aștepte mai multe persoane într-un spațiu îngust, neaerisit. Nu uita să adaugi și în această zonă, dacă e cazul, stickere care marchează clar distanța impusă între două persoane.

●      Folosește coșuri de gunoi și pubele cu capac și sistem de deschidere cu pedală

●      Asigură aerisirea corectă a băilor prin deschiderea periodică a ferestrelor sau prin sisteme de ventilație. Poți folosi și aparate cu ozon.

●      Expune afișe cu regulile de igienă ce trebuie respectate în toalete.

 

Sfaturi privind salubrizarea

 

Care sunt avantajele unei rigori mari legate de salubrizare?

 

●      Respecți legea și eviți posibile sancțiuni

●      Economisești bani, în cazul în care folosești produse adecvate

●      Respecți mediul

●      Utilizezi doar timpul necesar pentru această activitate, niciun minut în plus

●      Delegi activitatea fără riscuri.

 

Cum se aruncă materialele de protecție, cum ar fi măștile și mănușile?

 

În cazul în care colectezi selectiv deșeurile, trebuie să știi că măștile și mănușile nu se reciclează, deci nu se pun în recipientele cu plastic și hârtie (fracția uscată), ci se aruncă împreună cu gunoiul menajer (fracția umedă). Motivul este simplu: deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că dacă un obiect contaminat ajunge acolo se va ajunge la un lanț lung de îmbolnăviri.

 

Când pui la punct procedurile de igienizare și salubrizare, fie că vorbim de frecvența curățeniei,  desemnarea responsabililor cu anumite activități și zonele în care se primește și se depozitează marfă, este important să comunici informațiile cu colaboratorii tăi, ca să poată respecta și ei regulile.