Devino client METRO

Aplică pentru un card METRO

Schimbare majoră pentru HoReCa. Legea care limitează conținutul de acizi trans în alimente se aplică de la 1 aprilie

acizi-grasi-fast-food-patiserie

De la 1 aprilie 2021, România respectă hotărârea Uniunii Europene privind acizii grași trans în produsele alimentare. Considerați dăunători pentru sănătate, putând cauza diabet, infarct sau atac cerebral, acești acizi pot fi păstrați în produsele alimentate doar dacă nu depășesc 2 grame la 100 de grame de produs. Dacă în urma unui control se constată nerespectarea acestei reguli, amenzile aplicate sunt de până la 30,000 de lei.


Documentul integral se numește „REGULAMENTUL (UE) 2019/649 AL COMISIEI din 24 aprilie 2019 de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acizii grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală” și poate fi citit aici: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0649&from=EN

 

Iată prevederile acestui regulament:

 

Articolul 1

Conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu depășește 2 grame la 100 g de grăsime.

Articolul 2

Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.

Articolul 3

Partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021.