Dusan Wilms, directorul general al Metro Cash &Carry si unul dintre putinii romani care au pe mana afacerile unei multinationale cu afaceri de peste 1 mld. euro, spune despre compania pe care o conduce ca nu va deschide niciun magazin in acest an, reteaua urmand a se mentine la 32 de unitati (26 clasice si 6 de dimensiuni mai mici).
Decizia sa vine in contextul in care criza financiara din ultimii ani a redus considerabil numarul de companii din Romania, acestea fiind practic clientii Metro Cash & Carry.
"Este nevoie sa avem un anumit numar de potentiali clienti ca sa se justifice o investitie intr-un nou magazin.
Numarul companiilor din Romania a scazut dupa 2008 si implicit si numarul clientilor a avut un trend similar", spune Wilms, care lucreaza in cadrul grupului german Metro din 1998 si care a preluat pentru prima data conducerea operatiunilor locale ale lantului circa un an mai tarziu. El explica faptul ca in contextul unei expansiuni rapide si puternice a comertului modern, comertul traditional a avut puternic de suferit.
"Deschiderea unui magazin de comert modern pe suprafata mare in centrul unui oras duce la disparitia multor revanzatori", explica el.
Wilms mai spune ca la nivel national continua sa se infiinteze companii, insa balanta este negativa. |n ultimii ani, in contextul in care jucatorii din comertul modern - sustinuti financiar de companiile mama - au continuat sa deschida sute de magazine, mii de magazine decartier, de bloc si mici alimentare au tras obloanele. Astfel, reprezentantii Metro Cash & Carry spun, citand datele GfK, ca si in acest an comertul modern continua sa castige teren in fata celui traditional, atragand in primele sase luni ale anului 49% din totalul cheltuielilor gospodariilor din Romania pentru produse de larg consum, in crestere cu doua puncte procentuale fata deperioada similara a anului precedent.
Pentru ca romanii sa fie incurajati sa isi deschida tot mai multe companii - fie ele magazine, restaurante sau alte formede comert - seful Metro Cash & Carry este de parere ca atat contextul economic si politic intern trebuie sa fie favorabil, cat si cel extern.
"Orice veste buna venita de pe plan extern ofera o stare de euforie si dorinta de a crea ceva. De asemenea, reducerea TVA-ului la alimente la 10% si a cotei unice de la 16 la 10% ar putea ajuta."