Conform OG 16/2022, în 2023 impozitul se va majora de la 5% la 8% pentru cei care plătesc sau încasează venituri din dividende.
Pentru dividendele distribuite în cursul anului 2022 impozitul rămâne 5%, singura diferență este legată de cele din trimestrul IV din 2022 care se vor distribui în 2023 și pentru care se va aplica o cotă de 8%.
Totodată, s-a eliminat și scutirea impozitării veniturilor din dividende obținute în România de către Fondurile de pensii.
2. Salariul minim brut în creștere față de 2022
În anul 2023, salariul minim pe economie a crescut la 3.000 de lei brut. Se acordă o scutire de taxe pe o valoare de 200 lei din salariul minim, astfel, angajatul trebuie să primească, în mână, un salariu de 1.898 lei net. În consecință, companiile vor suporta un salariu total de 3.063 de lei.
Salariații primesc în plus 374 de lei față de nivelul din 2022, reprezentând o creștere de 24,5%. La rândul său, firmele suportă un cost salarial la salariul minim cu 256 de lei mai mare comparativ cu 2022, ceea ce înseamnă o creștere de cost cu 9,1%.
3. POS-ul devine obligatoriu
Persoanele juridice sunt obligate să accepte cardurile de debit, de credit sau preplătite prin intermediul unui terminal POS.
Firmele din comerț și servicii care încasează mai mult de 50.000 de lei în numerar, în decursul unui an, vor fi obligate să le dea clienților posibilitatea de a plăti cu cardul. În caz contrar, comercianții pot fi amendați cu sume cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei.
4. Bacșișul se impozitează
De la 1 ianuarie 2023, restaurantele, barurile și alte astfel de localuri vor avea obligația să treacă pe bonul fiscal bacșișul lăsat de clienți pentru a fi impozitat cu 10%, procent ce va fi virat la bugetul de stat. Atenție însă, bacșisul nu este obligatoriu iar operatorilor economici le este interzis să condiționeze livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacșișului.
Clienții vor alege valoarea bacșișului pe care vor să-l plătească și vor indica pe notă de plata fie suma procentuală, fie suma absolută.
Legea prevede amenzi de la 2.000 lei la 4.000 de lei pentru firmele care încalcă noile dispoziții legale.
5. Impozitul specific HoReCa - eliminat de la 1 ianuarie 2023
Se elimină impozitul specific datorat care este stabilit în funcție de indicatori cantitativi privind suprafață aferentă locației, numărul unităților de cazare, sezonalitate, rangul localității etc. și nu în funcție de veniturile realizate de societățile care operează în domeniul ospitalității.
Din acest an, firmele din HoReCa vor avea opțiunea să treacă fie la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor (1%), fie la aplicarea impozitului pe profit (16%).
De menționat este că deși plafonul de impozitare pentru microîntreprinderi scade de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro, această limită nu se aplică pentru HoReCa. Prin urmare, chiar dacă depășesc acest plafon, companiile din domeniul ospitalității pot opta pentru plata unui impozit de 1% din cifra de afaceri.
6. TVA mai mare pentru Turism si HoReCa
Anul 2023 aduce schimbări și în ceea ce privește cota de TVA impusă serviciilor de cazare, restaurant și catering prin mărirea taxei pe valoare adăugată de la 5% la 9%.
Patronatele din industria ospitalității atrag atenția asupra faptului că presiunea majorării TVA-ului va fi simțită și de consumatorul final. “Industria a fost deja nevoită să mărească prețurile pentru consumatorul final din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și, din păcate, clientul va suportă și el, alături de industrie, într-un final, nota de plată pentru o creștere a TVA-ului ce vine peste toate creșterile anterioare.“ precizează Ruxandra Stoica, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR).
7. Taxa pe zahăr
Printre modificările aduse Codului Fiscal care au intrat în vigoare începând cu dată de 1 ianuarie 2023 se află și aplicarea unei cote de TVA standard de 19% pentru băuturile non-alcoolice care conțin adaos de zahăr, în loc de 9% cum a fost până acum. Astfel, pentru băuturile care conțin între 5-8 grame de zaharuri la 100 de ml, acciza va fi de 0,8 de lei pe litru. În această categorie sunt cuprinse băuturile răcoritoare carbogazoase, nectarurile, apele aromate, berea fără alcool etc.
Această măsură are că scop îmbunătățirea stării de sănătate a populației, recomandare venită și din partea Organizației Mondiale a Sănătății.
8. Impozit mai mare pentru chirii
Începând cu anul 2023 proprietarii de imobile care închiriază bunurile pe care le dețin vor achita un impozit pe chirii de 10% din venitul impozabil, adică din venitul încasat efectiv din chirie, fiind eliminată facilitatea de scutire a impozitului pentru 40% din veniturile încasate (cota forfetară).
În OUG 16/2022 este stipulat si faptul ca toti proprietarii care vor încheia un contract de închiriere au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi la organul fiscal competent, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea sau de la producerea modificării acestuia.[No text in field]
9. 200 lei neimpozabili la salariu, cu anumite condiții
Potrivit unui comunicat de presă al Blocului Național Sindical, Ministerul Finanțelor a propus ca angajatorii care majorează voluntar salariile cu 450 de lei să beneficieze de o scutire de impozit pentru suma de 200 de lei (parte din creșterea de 450 de lei) la salariile cuprinse între 3.001 si 5.000 de lei.
Practic, majorarea de 450 de lei brut va însemna în jur de 340 de lei net. 200 de lei vor fi scutiți de impozitare, iar din restul de 250 de lei, 140 de lei ajung la angajat și restul merg la bugetul de stat.
10. Plafonul pentru microîntreprinderi scade la 500.000 euro
Pragul pentru regimul fiscal al microîntreprinderilor scade de la 1.000.000 de euro la 500 000 de euro și devine opțional. Este esențial să menționam că, încadrarea microîntreprinderilor în noul plafon de 500.000 de euro se va face în funcție de veniturile din 2023. Societațile comerciale pot opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor fie la înființare fie pe perioada desfășurării activității dacă îndeplinesc anumite condiții.
Totuși, trebuie să remarcăm faptul că acest regim de impozitare nu se va aplica pentru societățile care realizează venituri din consultanță și/sau management în proporție mai mare de 20% din veniturile totale.