salau-668x267

Șalăul - o aromă intensă din apele dulci

În unele țări, a fost dintotdeauna popular, în altele a fost descoperit recent, devenind peștele momentului: este vorba de șalău. Există motive întemeiate care explică faptul că a devenit din ce în ce mai popular printre bucătari și gurmanzi: acest pește de apă dulce, gustos și ușor de pregătit, are un număr impresionant de calități care îl fac să fie foarte ușor de gătit.

Un prădător puternic, cu ochi ageri

Șalăul este un membru al familiei știucii. Se găsește în râuri cu ape lente și lacuri din Europa și în zonele mai puțin sărate ale Mării Baltice și în Ijsselmeer. În mod normal, are mai puțin de jumătate de metru în lungime, cu toate că exemplarele mari pot să atingă lungimi și mai mari de un metru. Este un pește prădător, cu toate acestea, nu are o gură extraordinar de mare, așa că trebuie să se mulțumească cu pești mici. Șalăul se remarcă datorită unei vederi excelente, care îi permite să vadă foarte bine chiar și în ape tulburi și semi-întuneric, un avantaj important atunci când vânează în ape sălcii. Șalăul este asemănător cu știuca la aspect și gust.

 

Opțiunile sunt: întreg sau filet, proaspăt sau congelat

Carnea albă, slabă a șalăului (abia dacă are un gram de grăsime la 100 de grame) are un gust foarte asemănător cu știuca și se distinge prin fermitatea sa specială. Peștele întreg (preferabil specimenele mai mici) se pretează foarte bine pentru a fi umplut cu diverse tipuri de umpluturi, pentru a fi gătit în crustă de sare sau pentru a fi copt. Foarte populare sunt fileurile: în primul rând, nu au niciun os și în al doilea rând, un file are dimensiunea ideală pentru o porție. Iar în cazul șalăului, chiar și cei mai faimoși bucătari din lume nu au niciun fel de obiecție la peștele congelat care poate fi foarte ușor comparat cu fileurile proaspete. Fie că este fiert, prăjit, înăbușit, pregătit la abur sau pe grătar sau este folosit ca și umplutură, plăcerea este garantată.

 

Un clasic al Dunării

În mod tradițional, șalăul este peștele preferat al locuitorilor din Austria și Ungaria, și din acest motiv, există un număr mare de rețete diferite originale de pe ambele maluri ale Dunării. Cu toate acestea, în ultimii ani, acest pește rafinat a devenit foarte popular și în alte regiuni ale lumii. Un motiv ar fi că nu este complicat de gătit: fără prea multă practică, se poate găti un filet de șalău în piele și poate fi ușor transformat într-o gustare delicioasă pe care orice invitat o va adora. Un alt motiv ar fi acela că șalăul este apreciat pentru carnea delicata, fină și cu o aromă deosebită, tocmai din acest motiv, gurmanzii din toată lumea îl consideră a fi cel mai fin pește de apă dulce și minunea din meniul de pește.

 

ȘTIAȚI CĂ?

Există trei categorii pești de apă dulce, și anume, principală, secundară și periferică. Speciile din prima categorie (de exemplu, pește-pisică, știuca) au trăit și s-au dezvoltat dintotdeauna în ape dulci. Cea de-a doua categorie (cum ar fi șalăul) sunt specii descendente din speciile marine care au migrat înspre țărm. În cele din urmă, există o categorie periferică, pești cu o toleranță mare la apa sărată care trăiesc atât în apă sărată, cât și în apă dulce (de exemplu, anghilă, sturion, somon).

 

Sfat util

 

Peștele congelat se va lăsa în frigider pentru a se dezgheța încet. În acest sens, cantitatea dorită se scoate din ambalaj, se acoperă cu folie și se lasă, de exemplu, într-o sită cu o farfurie dedesubt, astfel încât apa rezultată din decongelare să se poată scurge. După dezghețare, carnea ar trebui să fie din nou uscată foarte bine cu un prosop de bucătărie înainte de a fi procesată.


Peștii plați - delicioase ciudățenii ale naturii

Arată ca niște ciudățenii ale naturii și oferă gurmanzilor o experiență specială: prin aromele fine, peștii plați cum ar fi cambula, calcanul și Limba-de-mare aduc un plus de valoare oricărui meniu.

Pește Ultrafresh

Verdele perfect

Gustoase și variate: alimentația în sezoanele calde pur și simplu nu ar fi la fel fără salatele verzi. Și numărul infinit de combinații posibile le permite bucătarilor să creeze salate verzi în stilul lor propriu.

Fresh Ultrafresh

Prepararea cărnii de porc

Bucățile mari de carne de porc pot fi gătite în nenumărate feluri. Fripturile de porc suculente impresionează prin gustul intens si textură, iar partea cu inserții de grăsime are cea mai bună savoare atunci când este gătită în cuptor.

Mușchiuleț de porc preparate traditionale sfaturi Ultrafresh