wine-of-the-year-metro

Vinul anului, exclusiv la METRO

Pentru 2018, am reușit să găsim un vin care să se potrivească perfect pe gusturile clienților voștri din restaurant - La Sastreria.

La Sastreria, adică atelier de croitorie, este un vin conceput exclusiv pentru METRO și provine din regiunea Aragon, orașul Cariñena, dintr-o podgorie tânără, care se concentrează pe producerea de vinuri de înaltă calitate și inovatoare.

Cariñena este una dintre cele mai vechi regiuni viticole în Spania şi are o reputaţie extcelentă în întreaga lume datorită solurilor sale stâncoase. 

Această regiune are și cea mai bună climă pentru podgorii. O climă continentală extremă cu influențe mediteraneene, veri fierbinți și ierni reci, cu diferențe mari de temperatură între zi și noapte (500-800 m altitudine), precipitații mai puţin de 250 l/an, vânt constant, rece şi uscat, numit Cierzo sau versiunea spaniolă a Mistralului.

Situarea geografică (la poalele dealurilor iberice Algiren, având o altitudine de 500-800 m) și un teren perfect au contribuit la existența unor podgorii vechi de peste 50 de ani și la producerea unor vinuri de mare valoare.

Gama de vinuri La Sastreria este foarte versatilă, capabilă să se adapteze tuturor tipurilor de gastronomie și oricărei ocazii. Designul etichetei îmbină artele croitoriei și viticulturii.

Vinurile sunt făcute din struguri de Garnacha, o varietate foarte la modă în acest moment. Eticheta cuprinde trei vinuri: Roșu, Alb și Rosé.

Vinul roșu

Culoarea intensă a cireșelor negre cu nuanțe de violet contribuie la aspectul atractiv al vinului. Are un parfum complex cu aromă de fructe roșii și negre și un gust persistent. Pe cerul gurii, vinul denotă o aromă puternic fructată, perfect echilibrată și care inundă toată gura. Se servește alături de fripturi și salate bogate.

Vinul rose

Are o culoare luminoasă de căpșună și un parfum intens, cu aromă de fructe roșii, nuanțe florale și tonuri de caramel. Pe cerul gurii, vinul are corp, este fructat și bine echilibrat. Are un gust persistent dominat de fructe roșii aromatice.

Se servește alături de preparate din orez, pește albastru și alb, tapas spaniole, paella sau risotto de ciuperci.

Vinul alb

Are culoarea galben pal strălucitor cu tonuri de verde, care îi denotă tinerețea. Mirosul este curat şi cu aromă intensă (caise proaspete, ananas, lămâie). Pe cerul gurii, vinul este foarte fructat și cu o aciditate bine echilibrată. Este învăluitor, revigorant și răcoros.

Se servește alături de: risotto, tartar de somon şi ton, halibut la grătar, salată cu brânză de capră, calamar prăjit şi fructe de mare.

Când merg la masă, oamenii nu caută doar ca mâncarea să aibă un gust excelent, ci vor să guste și din vinurile care se potrivesc cu preparatul lor.

Deși mulți clienți iubesc vinul, nu știu întotdeauna cum să-l asocieze în mod corect cu preparatul servit, pentru a scoate în evidență aromele distincte ale băuturii și ale mâncării.

Depinde de voi și de personalul restaurantului să-i călăuzească.

În continuare, am pregătit pentru proprietarii de restaurante 5 principii importante în asocierea alimentelor cu vinul:

1.Grandios cu grandios, umil cu umil

Un sandwich de curcan nu are nevoie de un vin roșu scump pentru a-l însoți. Pe de altă parte, degustarea unei fripturi scumpe poate fi momentul potrivit pentru a deschide acel Garnacha roșu pe care-l păstrați pentru ocaziile speciale.

2. Delicat cu delicat, îndrăzneț cu îndrăzneț

Un vin delicat va ajunge la degustare ca apa, dacă îl serviți cu un fel de mâncare îndrăzneț cum ar fi curry-ul. Alimentele cu arome îndrăznețe, picante și fierbinți sunt perfecte pentru vinurile îndrăznețe, picante și cu aromă bogată. De aceea, vinurile roșii de Garnacha sunt minunate cu mâncărurile fierbinți și picante.

3. A oglindi sau a contrasta?

Decideți dacă doriți să reflectați o anumită aromă sau să setați un contrast. Un vin alb de Garnacha cu homar în sos de smântână ar fi un exemplu de oglindire. Atât homarul, cât și vinul alb sunt opulente, bogate și cremoase. Dar potrivirile delicioase se întâmplă și atunci când mergeți exact în direcția opusă și creați contrast.

4. Alimente cu conținut ridicat de grăsimi și vinuri cu gust intens

Preparatele bogate în grăsimi, cu mult unt sau smântână, de obicei fac apel la un vin la fel de bogat, intens, structurat și concentrat. Iată cazul în care un vin roșu de Garnacha face minuni. Bogăția și grăsimea cărnii servesc la atenuarea impactului taninului vinului.

5. Vinuri fructate pentru preparate cu fructe

Preparatele cu fructe în ele - carne de porc cu mere, carne de pui prăjită cu glazură de caise, rață cu smochine și așa mai departe - adesea se împerechează frumos cu vinuri foarte fructate. Vinul rose de Garnacha se află în această tabără.


ARTA DULCE A DESERTURILOR

Bucătăria modernă a deserturilor ar fi greu de imaginat fără delicioasele preparate spumoase, pe care specialiștii în deserturi le transformă în creații aproape magice. Principiul este întotdeauna același: ingredientele cu consistența unui piure foarte fin sunt amestecate cu frișcă, gelatină și/sau albuș de ou bătute și apoi răcit. Mousse-ul capătă acea consistență extraordinară delicată din micile bule de aer care sunt incorporate în frișcă și albușul de ou atunci când este bătut. Pentru unele tipuri de mousse, gelatina joacă rolul unui agent de legare pentru a asigura fermitatea dorită și a menține bulele de aer în spumă. Agar-agar poate fi folosită ca alternativă vegetală la gelatină.

Dorada: culoare vie și gust divin

Dorada este unul dintre peștii cei mai apreciați și care au fost consumați din cele mai vechi timpuri. Există și un motiv pentru asta: este aproape lipsită de oase, are un gust specific foarte bun și este atât de ușor de preparat, încât și începătorii care nu prea au experiență în gătitul peștelui, se dovedesc bucătari iscusiți.

Pește

Peștii plați - delicioase ciudățenii ale naturii

Arată ca niște ciudățenii ale naturii și oferă gurmanzilor o experiență specială: prin aromele fine, peștii plați cum ar fi cambula, calcanul și Limba-de-mare aduc un plus de valoare oricărui meniu.

Pește Ultrafresh