afaceri catering

Sfaturi pentru afacerile de catering - echipamente necesare, livrare și cum trebuie tratați clienții

Nevoile oamenilor evoluează și, odată cu ele, afacerile din domeniul HoReCa trebuie să țină pasul. De la acest principiu au plecat și cei care au vrut să-și ducă business-ul la următorul nivel, punând la dispoziția clienților serviciul de catering.

 

De la simple meniuri, la adevărate capodopere culinare, această ramură s-a dezvoltat tot mai mult de-a lungul timpului. Motivul este că nu puțini sunt cei care simt nevoia să apeleze la firme specializate, care să le aducă mâncarea gata preparată la destinație, acasă, la locul de muncă sau atunci când organizează un eveniment.

 

În cazul în care te gândești să pornești pe acest drum sau te afli deja acolo, îți putem veni în ajutor cu câteva sfaturi pentru dezvoltarea acestui tip de afacere, astfel încât să ai numai de câștigat.

Dacă ai trecut deja de lucrurile administrative și ești la zi cu toate documentele (aviz de funcționare, aviz sanitar etc), iar alegerea nișei pe care ai vrut să te axezi nu mai reprezintă demult o problemă, atunci putem să trecem direct la sfaturile legate de necesități, livrare sau tratarea clienților.

1. Echipamente necesare

Pentru a putea găti cantități mari de mâncare, într-un mod rapid, dar păstrând toate normele calitative, echipamentele utilizate trebuie să fie de calitate, ușor de lucrat cu ele și cu o rezistență ridicată, având în vedere volumul mare de muncă. Fie că vorbim despre mașini de gătit, mașini de gătit paste, de feliat legume, de tocat carne, plite, grătare, friteuze, malaxor carne, feliator carne, dulapuri și camere frigorifice, mese frigorifice sau cuptoare gastronomice, mașini de ambalat, mașini de spălat vase, tigăi basculante, toate acestea trebuie să se existe în portofoliul oricărei bucătării care se ocupă de catering.

Numărul lor depinde și de volumul de clienți sau de spațiul de lucru în care îți desfășori activitatea.

La această categorie vor intra totodată și echipamentele adecvate pentru stocarea și transportul alimentelor, pentru a permite deplasarea în siguranță și la temperatura ideală a preparatelor respective. Nu vor lipsi nici cele pentru servire precum: dozatoare de băuturi calde, chafing dish-uri, supiere etc, la care se adaugă și consumabilele (pahare, veselă, șervețele ș.a.m.d)

2. Livrare

Livrarea preparatelor este foarte importantă în activitatea de catering, deoarece în funcție de cum se transportă, calitatea și aspectul lor vor avea de suferit sau de câștigat. Aici îți aducem în atenție containere cu capac etanș, termobox-uri izoterme, cărucioare sau containere speciale pentru gheață etc.  

Simultan, timpul de livrare trebuie să fie cât mai scurt, alocându-ți astfel resurse în angajarea unor șoferi buni, care să conducă responsabil, economic și preventiv pentru a putea anticipa și evita incidentele în trafic. Aplicațiile de tip GPS pot fi și ele de folos în aceste cazuri.

3. Clienți

Calitatea preparatelor are și la această categorie cea mai mare importanță, însă trebuie să vină la pachet cu respect, implicare și seriozitate din partea angajaților. Clienții variază de la caz la caz, existând motivații diferite, cerințe diferite. Fiecare situație trebuie tratată cu empatie, raportându-te la nevoile și problemele clientului. Sunt persoane care preferă o masă caldă în pauza de prânz sau oameni care vor să mănânce rapid și gustos.

Indiferent de preferințe, aceștia trebuie să simtă că au comandat cele mai bune servicii de la cea mai bună firmă/restaurant de catering, și nu trebuie să simtă niciodată diferența dintre mâncarea din local și cea servită „de la distanță”.

La fel ca în cazul unui restaurant, succesul unei afaceri cu catering depinde de implicarea ta. Rețetele pregătite, modul în care sunt servite, respectarea termenelor de livrare, conduita angajaților sunt detaliile care fac diferența și care te recomandă clienților.


Zece sfaturi de la experți în grătar: Zona de grătar profesionistă

Grătarul atrage invitați: toată lumea iubește mâncarea pe grătar. Trebuie acordată atenție specială în ceea ce privește siguranța atunci când gătești la foc deschis, folosind gaz sau electricitate. Aceste sfaturi te vor ajuta să organizezi un grătar în condiții de siguranță, un eveniment de care să te bucuri împreună cu invitații tăi!

Echipamente profesionale

Bucătăria de la 0 - cum trebuie să echipăm bucătăria unui nou restaurant

Începutul unui business este în egală măsură frumos și plin de provocări. Competiția este destul de mare, iar pentru a avea succes e necesar nu doar să vii cu ceva nou, ci și să te aliniezi la standardele de ultimă oră.

Echipamente profesionale Profesional Amenajare restaurant Restaurant

Aparate care îți ușurează munca în bucătăria cafenelei

Cafeneaua este locul în care admiratorii licorii magice a dimineții se așteaptă să întâlnească o atmosferă primitoare, servicii de calitate și produse desăvârșite. Întâmpină-i într-un spațiu dinamic cu produse delicioase, care să le ofere energia necesară pentru o zi reușită.

Echipamente profesionale Profesional Restaurant