igiena bucatarie

Igiena în Gastronomie – reguli de urmat în bucătăria oricărei afaceri HoReCa

Cu toții ar trebui să știm că igiena în gastronomie este un subiect extrem de important pentru orice afacere din domeniul HoReCa. Evoluția acestui tip de business va depinde nu doar de strategia și planul de afacere pentru care lucrezi ani de zile, ci și de cunoașterea, respectarea și aplicarea în întregime a regulilor de igienă la locul de muncă.

Oricât de gustos și de atrăgător ar fi un produs sau un preparat alimentar, acesta nu trebuie să pună în pericol sănătatea consumatorilor. În plus, un astfel de eveniment neplăcut va duce și la falimentarea afacerii.

Ca să te asiguri că business-ul tău nu va întâmpina astfel de probleme, îți menționăm câteva dintre cele mai importante reguli în igiena gastronomie, care trebuie respectate ca la carte:

Fii la zi cu toate controalele obligatorii

Persoanele care își pun amprenta pe toate preparatele culinare, deci cei care lucrează direct în bucătărie, trebuie să-și facă examenul medical periodic care constă în examen clinic general (lunar), examen coprobacteriologic (trimestrial) și examen radiologic pulmonar (anual).

Nici personalul care lucrează în punctele de desfacere a alimentelor sau cel care transportă și depozitează aceste produse nu ar trebui să lipsească de la examenele clinice generale și dermatologice, și nici de la examenul radiologic pulmonar, care se face anual.

Asigură-te de calitatea igienei corporale a personalului tău

Știm că reprezintă un subiect delicat și mai greu de abordat, însă trebuie să te asiguri că igiena corporală a fiecărui individ, mai ales în astfel de medii, trebuie să fie cea mai importantă.

Pentru persoanele care lucrează în gastronomie, igiena personală nu reprezintă numai o problema a individului respectiv, ci poate constitui un factor contagios și pentru colegii săi, și indirect pentru clienții restaurantului tău.

Oferă-le echipament sanitar de protecție

Legislația sanitară te îndeamnă la purtarea echipamentului special creat pentru protecția sanitară a alimentelor. Acesta are rolul bine definit de a proteja produsele alimentare de diverși microbi, cât și de poluarea mecanică, cum ar fi praf, noroi etc, care ar putea pătrunde odată cu personalul care a venit din mediul exterior.

Acest echipament de lucru trebuie să fie de culoare albă și să includă halat, șorț, pantaloni, tricou, jachetă, bonetă sau basma, încălțăminte comodă din cauciuc și mănuși. El are rolul de a acoperi complet îmbrăcămintea și podoaba capilară, dar și de a rezista la umezeala ridicată din bucătărie. 

Nu omite igiena spațiului de muncă

Pe lângă regulile deja aflate, ține cont și de faptul că în tot procesul de prelucrare a preparatelor alimentare, la locul de muncă, trebuie menținută în permanență o curățenie perfectă. Pentru acest lucru, ar trebui să alegi pentru afacerea ta în domeniul HoReCa produse speciale și articole profesionale, care să ajute personalul tău să elimine murdăria, imediat ce a apărut. În acest mod, scad șansele de îmbolnăvire iar timpul este mult mai redus și concentrat pe alte activități gastronomice.

Nu uita nici de deratizare cu ajutorul căreia lupți împotriva rozătoarelor, unde personalul trebuie să se asigure că alimentele nu vor fi expuse la substanțele folosite în acest proces. Respectând aceste câteva reguli de igienă în gastronomie, afacerea ta poate avea numai de câștigat.

 

 

 

 

 

 


Bucătăria de la 0 - cum trebuie să echipăm bucătăria unui nou restaurant

Începutul unui business este în egală măsură frumos și plin de provocări. Competiția este destul de mare, iar pentru a avea succes e necesar nu doar să vii cu ceva nou, ci și să te aliniezi la standardele de ultimă oră.

Echipamente profesionale Profesional Amenajare restaurant Restaurant

Aparate care îți ușurează munca în bucătăria cafenelei

Cafeneaua este locul în care admiratorii licorii magice a dimineții se așteaptă să întâlnească o atmosferă primitoare, servicii de calitate și produse desăvârșite. Întâmpină-i într-un spațiu dinamic cu produse delicioase, care să le ofere energia necesară pentru o zi reușită.

Echipamente profesionale Profesional Restaurant

Cuptoarele Piron

Universul gastronomiei este vast, iar diversitatea este sinonimă cu bogăția. De fapt, hrana accentuează diferențele dintre grupuri etnice și regiuni, însă experiența culinară oferă posibilități și abordări infinite.

Restaurant Profesional Echipamente profesionale Cuptor