fructe-de-mare-668x267

Din adâncimile mării, proaspete pe grătar: fructele de mare

Din adâncimile mării, proaspete pe grătar: fructele de mare se numără printre cele mai delicioase gustări care aduc un plus de varietate meniului pentru grătar și contrabalansează delicat cele mai grele mâncăruri.

Foarte multe mâncăruri delicioase din mare așteaptă să fie descoperite de bucătari talentați. De exemplu, să luam calamarul, care a jucat un rol important în preparate asiatice și mediteraneene încă din cele mai vechi timpuri și, desigur, entuziasmează bucătari și gurmanzi și din alte regiuni ale lumii. Dar ce anume este un calamar? Definiția cuvântului nu este întotdeauna clară și nici nu este uniformă la nivel internațional. Devine și mai dificil datorită faptului că există 400 de specii diferite de calamari. Printre cefalopodele care populează mările, formează cel mai mare grup, urmați de caracatițe. Ceea ce au în comun este că se simt ca acasă în toate oceanele lumii, își petrec viața în bancuri mici cu alte specii și se hrănesc cu viermi, crabi și pești mai mici. Sunt caracterizați de un corp în formă de sac cu aripioare laterale, doi ochi mari și zece brațe lungi (caracatițele au doar opt) din care două sunt mai lungi decât celelalte și acționează ca tentacule.

 

Dimensiunea contează

Ceea ce trebuie să știe bucătarii sunt diferențele dintre calamari în ceea ce privește dimensiunea. Cele mai multe exemplare care se găsesc pe piață au dimensiuni între cinci și douăzeci de centimetri. În timp ce exemplarele mai mici nu sunt foarte bune pentru grătar, cele mai mari merg foarte bine și pot fi utilizate pentru o oferi o varietate grozavă de feluri de mâncare. Carnea lor albă este foarte slabă și suculentă, cu arome care variază de la dulce la gust de nucă.

 

Un duo delicios: calamar și creveți

O altă delicatesă populară, în mod special în combinație cu calamarul, sunt creveții. Acest grup de fructe de mare sunt și mai dificil de definit decât calamarul pentru că, în acest caz, prea multe nume variază de la o țară la alta, și nu sunt doar câteva sute, ci câteva mii între care să se facă diferența. Cu toate acestea, detaliile sunt mai interesante pentru biologi decât pentru bucătari, deoarece toți creveții au aceleași caracteristici fizice și sunt pregătiți pentru a fi gătiți în același mod.

 

Puțină grăsime, multe arome

Mai au în comun și faptul că sunt bogați în vitamine și minerale, și datorită conținutului scăzut de grăsime sunt ideali pentru mâncăruri gustoase, ușoare. Creveții regali pot fi pregătiți pe grătar atât în carapace, cât și fără - carapacea previne uscarea. În orice caz, regula este întotdeauna aceeași: nu îi lăsați prea mult pe foc, altfel carnea va deveni tare, dură și uscată. Ca toate fructele de mare, creveții pot fi fierți pentru o scurtă perioadă de timp înainte de a fi pregătiți pe grătar. În acest fel, timpul de prăjire se reduce din nou, iar căldura de sub grătar folosește doar pentru a le da o notă de fum.

 

Sfat util

 

Temperatură ridicată - timp scurt

Pentru a pregăti o adevărată delicatesă din carnea fină a calamarului, este important să o prăjiți pe grătar la o temperatură ridicată, dar pentru puțin timp! Doar câteva minute sunt suficiente, altfel carnea va căpăta o consistență neplăcută, de cauciuc și nu va mai fi deloc plăcut de mâncat. Sunt gata când nu mai au un aspect translucid și umed. Tentaculele, care au fost rupte înainte de a fi pregătite pe grătar, sunt gata mai repede. O atenționare: tentaculele mai mici pot să alunece foarte ușor printre barele grătarului!

 


Salată de caracatiță cu avocado și capere

Un preparat sănătos care combină perfect gustul puternic al caracatiței cu caperele sărate.

Caracatiță Fructe de mare Ultrafresh

Homar Thermidor

Îți propunem o rețetă de homar care nu va dezamăgi nici cele mai exigente gusturi.

Homar Fructe de mare Ultrafresh Restaurant

Caracatiță cu salată de năut

Această rețetă combină caracatița cu năutul iar rezultatul este cu siguranță pe gustul oricărui amator de fructe de mare.

Ultrafresh Fructe de mare Restaurant Năut Caracatiță