pui-la-grătar

Delectare ușoară într-o crustă crocantă

Carnea slabă de pasăre nu poate face față unei călduri directe, puternice și se usucă rapid – sau chiar mai rău: în cazul bucăților mai groase sau a unui pui întreg, pielea se va arde, în timp ce carnea rămâne crudă în interior. Răbdarea în a o prepara și o căldură medie sunt, prin urmare, secretul pentru ca orice carne de pui să rămână suculentă.

 

Igiena contează

Înainte de a putea începe prepararea la grătar, carnea de pui trebuie să fie întotdeauna tamponată cu prosop de hârtie pentru uscare la interior (carcase întregi) și la exterior. Din pricina riscului de infestare cu salmonella, carnea de pui nu trebuie tranșata decât pe un tocător special folosit pentru aceasta. Din motive de siguranță alimentară, carnea de pasăre trebuie să fie întotdeauna gătită în întregime și să atingă o temperatură internă de cel puțin 75°C.

 

Aroma pe care puiul la grătar urmează s-o ofere papilelor gustative ale oaspeților depinde de aromatizare sau de marinare. Indiferent dacă se dorește o aromă asiatică, exotică ori de lămâie sau care să conțină o cantitate neobișnuit de mare de plante aromatice, imaginația grătaragiului aproape că nu cunoaște limite. Puiul poate fi, de asemenea, frecat cu unt condimentat discret. Capătă o notă deosebit de gustoasă dacă, înainte de încheierea timpului de gătire pe grătar sau imediat înainte de servire, i se aplică un strat subțire de glazură.

 

Pui întreg, aromă deplină

Cea mai mare aptitudine la prepararea unui grătar este, desigur, gătirea unui pui întreg – și aceasta poate dura între o oră și o oră și jumătate, în funcție de mărimea carcasei. În acest caz, gătirea trebuie să se realizeze la căldură indirectă, astfel încât întregul pui să fie pătruns lent și uniform, carnea devenind suculentă și pielea crocantă. Există o serie de moduri de a așeza puiul deasupra focului: dacă se fixează pe o țepușă de rotisor, este garantată o distribuire uniformă a căldurii. Puiul poate fi gătit așezat orizontal într-un coș special pentru grătar. În cazul ambelor metode, se așază o tavă de scurgere din aluminiu sub pui, iar carnea este stropită la intervale cu sucurile generate. De asemenea,  puiul poate fi gătit așezat direct într-o tavă de aluminiu.

 

Etalon al modei provenit din SUA: pui pe o doză de bere

O metodă de preparare pe grătar deosebit de savuroasă și simpatizată la nivel internațional este puiul pe o doză de bere. A fost inventată în SUA în anii 1940. Puiul este așezat în poziție verticală pe o doză de bere pe jumătate plină. Căldura provoacă evaporarea berii și puiul condimentat absoarbe aromele de bere și se păstrează excelent de suculent. Dacă doriți să gătiți puiul la grătar în poziție verticală, dar fără doza de bere, puteți utiliza un suport adecvat.

 

Sfat util

 

Nu este necesar să fie bere: doza de sub pui poate fi umplută cu o infuzie de ierburi aromatice sau chiar cu un cocktail Hugo efervescent. Aspectul important este ca aromele lichidului să fie transferate de căldură în carne.

 

 

Extrem de aplatizat: pui tip fluture

La gătirea carcasei întregi – ceea ce înseamnă și puiul tip fluture cu aspectul său neobișnuit – se folosește grătar cu capac, care trebuie sa fie mereu închis. Puiul tip fluture este tot un pui întreg, dar care a fost despicat și despăturit spre exterior (se taie pe spate), amintind de forma unui fluture. În acest sens, trebuie să fie mai întâi îndepărtate cartilagiul dorsal și sternul cu o foarfeca de bucătărie pentru carne. Puiul aplatizat este apoi gătit sub o greutate, care poate fi o tigaie din fontă sau chiar o cărămidă învelită în folie de aluminiu. Datorită subțirimii sale, acest pui poate fi gătit la căldură directă, medie spre scăzută, mai întâi la interior și apoi la exterior.

 

Pentru siguranță: verificarea cu ajutorul termometrului

Metoda de a verifica dacă puiul este pătruns este întotdeauna aceeași: se introduce termometrul în partea cea mai groasă a pulpei și se verifică dacă la interior carnea a atins temperatura de 75°C. Termometrul, însă, trebuie să nu atingă osul, deoarece acesta este mai fierbinte decât carnea și poate genera rezultate false ale măsurării temperaturii. Dacă nu aveți un termometru, puteți face acest lucru în alt mod: dacă, la străpungerea cărnii, curge un suc de carne limpede și carnea de pe os nu mai este rozalie, puiul este pătruns. Apoi, puiul trebuie lăsat să stea timp de câteva minute înainte de a fi servit.

 

Chiar și bucățile de pui sunt la mare căutare

Părțile de pui preferate sunt aripioarele, pulpele inferioare și superioare și, desigur, pieptul cel fraged. În cazul părților cu os, aspectul esențial este să fie așezate cât mai aplatizate posibil pe grătar. Aripile, spre exemplu, pot fi fixate și pe o țepușă de frigăruie, astfel încât să fie uniform încălzite pe toate părțile. În cazul pieptului de pui dezosat, este necesară o atenție deosebită pentru a vă asigura că este complet pătruns fără a deveni uscat. Deasupra unei surse de căldură directă medie și cu întoarcere repetată, au nevoie de aproximativ opt până la doisprezece minute.

 

 

ȘTIAȚI CĂ?

Amestecurile de condimente uscate acționează rapid, așadar ar trebui lăsate să acționeze asupra bucăților subțiri de carne dezosată timp de cel mult 15 minute și asupra jumătăților de carcasă timp de 30 până la 90 de minute. Marinarea, pe de altă parte, are nevoie de o perioadă de timp mai lungă pentru a-și desăvârși efectele, însă aroma este mult mai intensa. În cazul părților mai subțiri, una până la trei ore sunt suficiente; un pui întreg are nevoie de cel puțin șase ore pentru a se marina complet.

 

 

Sfat util

 

Condimentare sub piele

Puteți imprima cărnii de pui o aromă cu un plus de savoare așezând condimentele direct pe carne. Pentru a face acest lucru, trageți atent de pieliță spre exterior cu degetele (în cazul carcasei întregi, începând de la nivelul gâtului) și presărați amestecul de condimente, pasta sau lichidul de marinare pe deasupra cărnii, sub pieliță. Apoi, presărați puține condimente și pe pieliță – și totul este gata.

 


Șalăul - o aromă intensă din apele dulci

În unele țări, a fost dintotdeauna popular, în altele a fost descoperit recent, devenind peștele momentului: este vorba de șalău. Există motive întemeiate care explică faptul că a devenit din ce în ce mai popular printre bucătari și gurmanzi: acest pește de apă dulce, gustos și ușor de pregătit, are un număr impresionant de calități care îl fac să fie foarte ușor de gătit.

peste Ultrafresh

Peștii plați - delicioase ciudățenii ale naturii

Arată ca niște ciudățenii ale naturii și oferă gurmanzilor o experiență specială: prin aromele fine, peștii plați cum ar fi cambula, calcanul și Limba-de-mare aduc un plus de valoare oricărui meniu.

Pește Ultrafresh

Verdele perfect

Gustoase și variate: alimentația în sezoanele calde pur și simplu nu ar fi la fel fără salatele verzi. Și numărul infinit de combinații posibile le permite bucătarilor să creeze salate verzi în stilul lor propriu.

Ultrafresh