chutney_266x234

Tehnica preparării sosului Chutney

Chutney este un condiment dulce-acrişor, tipic indian. Se prepară din fructe sau din legume gătite cu zahăr şi oţet. Conform tradiţiei indiene, chutney trebuie să fie picant şi aromat. De altfel, îşi are originea în cuvântul chanti, care înseamnă “puternic condimentat”. Indienii pregătesc acest condiment cu mult ardei iute proaspăt, dar britanicii au făcut o specialitate ceva mai dulce, care se portriveşte mai bine cu obieiurile lor alimentare.

Chutney se poate face din fructe (mere, pere, caise, piersici, cireşe, pepene galben sau struguri), dar se pot folosi şi fructe mai exotice, cum sunt nuca de cocos, mango, ananas, papaya sau tamarin. Legumele sunt şi ele la loc de cinste: se regăsesc în mod regulat în reţetele pe bază de ceapă, roşii, vinete, dovlecei…

Pentru a aromatiza preparatul se adaugă adesea o mirodenie sau o plantă aromatică: usturoi, ghimbir, coriandru, chimen, curry, ardei de Cayenne, mentă, busuioc…

Pentru a acri un chutney puteţi folosi diferite sortimente de oţet sau îl puteţi  înlocui cu suc de citrice sau de fructul pasiunii.

Zahărul este îndulcitorul cel mai uzual, dar mierea este la fel de apreciată.

Conform tehnicii alese, chutney se prezintă sub formă de marmeladă sau de cubuleţe moi.

Chutney rezistă destul de multa vreme, până la două luni dacă este ţinut în frigider. Are totuşi mai puţin zahăr decât dulceaţa, aşa că trebuie sterilizat pentru a prelungi timpul de conservare.

Condimentul se poate prepara şi la cuptorul cu microunde: puneţi toate ingredientele într-un vas special, acoperit, sau într-un recipient transparent acoperit cu film alimentar, şi lăsaţi-le să se facă timp de vreo zece minute.

Un chutney este necesar în ultimul moment. În cazul în care constataţi în ultimul moment că aveţi nevoie de chutney, se poate realiza rapid combinând dulceaţă, câteva mirodenii, fructe uscate şi un strop de oţet dulce, cum este oţetul balsamic…

Tehnica preparării sosului Chutney

1 Pregătiţi ingredientele
Alegeţi fructe şi legume moi, după gust. Cu cât legumele sunt mai moi, cu atât timpul de preparare va fi mai scurt. Aveţi grijă să existe amestecuri dulci - sărate. Ştergeţi, curăţaţi şi porţionaţi ingredientele alese. Aveti grijă să le spălaţi bine şi să le uscaţi.

2 Tăiaţi ingredientele cuburi
Tăiaţi fructele şi legumele în cuburi cu latura de circa 5 mm, care permit o gătire uniformă şi un amestec omogen. Străduiţi-vă să fie la fel de mari, altfel în chutney vor exista bucăţi care nu vor fi bine pătrunse.

3 Dizolvaţi zahărul în oţet
Puneţi amestecul la fiert pentru a se dizolva zahărul. Astfel începeţi prepararea fructelor şi legumelor într-un sirop acid, nu într-un amestec de legume cu zahăr nefiert, care s-ar putea coagula.

4 Fierbeţi chutney
Adăugaţi legumele, fructele şi mirodeniile în siropul de zahăr şi lăsaţi să se înmoaie totul bine la foc mic. Durata de preparare variază în funcţie de dorinţa de a avea fructe confiate sau marmeladă.

5 Păstraţi în borcane închise ermetic
Când chutney a ajuns la consistenţa dorită, trebuie mutat într-un alt vas. Dacă intenţionaţi să îl folosiţi la scurt timp după preparare, puneţi-l în borcane pe care le acoperiţi cu folie alimentară şi le lăsaţi la rece; dacă nu, îl puteţi pune în borcane închise ermetic, ca pe dulceaţă.

Bine de ştiut!

  • Unii preferă să lase câteva bucăţi întregi de fructe sau de legume, ca să aibă ce mesteca, alţii preferă să mixeze preparatul ca să îi dea consistenţa unei marmelade.
  • Se obţin rezultate interesante dacă începeţi să îl preparaţi ca un sos gastrique, pregătind un caramel deglasat cu oţet.

Șalăul - o aromă intensă din apele dulci

În unele țări, a fost dintotdeauna popular, în altele a fost descoperit recent, devenind peștele momentului: este vorba de șalău. Există motive întemeiate care explică faptul că a devenit din ce în ce mai popular printre bucătari și gurmanzi: acest pește de apă dulce, gustos și ușor de pregătit, are un număr impresionant de calități care îl fac să fie foarte ușor de gătit.

peste Ultrafresh

Peștii plați - delicioase ciudățenii ale naturii

Arată ca niște ciudățenii ale naturii și oferă gurmanzilor o experiență specială: prin aromele fine, peștii plați cum ar fi cambula, calcanul și Limba-de-mare aduc un plus de valoare oricărui meniu.

Pește Ultrafresh

Verdele perfect

Gustoase și variate: alimentația în sezoanele calde pur și simplu nu ar fi la fel fără salatele verzi. Și numărul infinit de combinații posibile le permite bucătarilor să creeze salate verzi în stilul lor propriu.

Ultrafresh