pane

Tehnica de preparare pané a diferitelor alimente

A prepara pané un aliment înseamnă a-l îmbrăca într-un strat fin dintr-un produs care se va prăji în același timp cu ingredientul principal. Important este ca stratul să fie cât mai fin posibil, încât să nu ascundă prea mult alimentul făcut pané. Produsul pané cel mai cunoscut este fără îndoială peștele. Peștele pané este un mare clasic al gastronomiei.

Învelișul de pesmet care îmbracă alimentul are mai multe scopuri. Pe de o parte, stratul protector va apăra produsul de agresiunea unei temperaturi foarte ridicate, evitând o colorare excesivă și o uscare dăunătoare texturii și gustului. Pe de altă parte, stratul protector dă o tentă crocantă texturilor moi cum sunt , de exemplu, peștele sau unele fructe. În sfârșit, este o modalitate de a da mai mult gust unui produs dacă se adaugă în pané și condimente.

Există mai multe feluri de a prepara un pané , cel mai simplu fiind să tăvălim produsul prin faină. Însă pentru un produs mai gustos și mai crocant, cea mai bună metodă este pané-ul în stil englezesc.

Pané-ul în stil englezesc combină în 3 straturi care îmbracă ingredientul pincipal pentru a-i oferi un maximum de savoare.Primul ingredient este făina, asezonată cu sare și piper alb, prin care se tăvălesc carnea, peștele și legumele. făina are rolul de a usca bine produsul și de a-l izola de celelalte straturi.

Apoi urmează pané-ul englezesc propriu-zis, un amestec de ouă bătute, sare, piper alb și puțin ulei. Imediat după ce preparatul este trecut prin acest pané  englezesc care îi asigură finețe, frăgezime și aspect apetisant, trebuie tăvălit prin pesmet fin.

La final se prăjește în ulei până ce devine crocant și auriu la suprafață și suculent la interior.

Un truc care vă ajută în bucătărie: pentru a prepara pané mai multe alimente, nu puneți în farfurie decât jumătate din cantitatea de făină, de ou bătut și de pesmet, căci, pe măsură ce treceți alimentele prin aceste trei ingrediente, făina devine păstoasă, în ouă se fac cocoloașe, iar pesmetul se întărește cu resturile de ou. Conținutul farfuriilor trebuie mereu schimbat, ca să obțineți un produs fin și ușor, căci altfel, după prăjire, stratul de pané va fi păstos și dezagreabil.