ornare-tort

Tehnica ornării deserturilor cu ajutorul cornetului

Spre 1805, unui cofetar din Bordeaux, Lorsa, i-a venit ideea de a-şi orna prăjiturile cu ajutorul unui cornet. De atunci, tehnica a devenit de neocolit când vrem să scriem pe un tort sau pe un desert numele cuiva, data naşterii, să desenăm…, iar cei mai pricepuţi pot face pe margine diverse motive repetate, alternate, suprapuse….

Ciocolată topită, pastă de scris, glazură regală şi chiar pastă tartinabilă, toate pot fi puse într-un cornet pentru a obţine un decor frumos. Înainte de a încerca pe produsul finit, exersaţi pe o simplă foaie sau pe planşeta de lucru.

Există trei metode pentru folosirea unui cornet: prin scurgere, prin alunecare şi prin aplicare.

Pentru tehnica prin scurgere, cornetul trebuie să fie ţinut vertical, iar deschizătura să fie foarte fină, conţinutul trebuie să fie suficient de fluid ca să curgă în fir subţire, care este suficient să fie ghidat treptat, în funcţie de presiunea exercitată.

Pentru tehnica prin alunecare, cornetul este menţinut înclinat, în aşa fel încât să alunece bine pe suprafaţa elementului de ornat. Cum în acest caz cornetul se sprijină de piesa de ornat, metoda se foloseşte pentru plăci din pastă de migdale sau de ciocolată.

Tehnica prin aplicare este destinată în primul rând suprafeţelor verticale. Vârful cornetului trebuie să fie plasat la orizontală şi uşor lipit de piesa pe care vrem să o ornăm.

Pentru a folosi corect un cornet, nu îl umpleţi decât pe jumătate, apoi închideţi-l ermetic: îndoiţi partea de sus şi rulaţi îndoitura spre faţă pentru a împinge conţinutul spre vârful cornetului. Atenţie! Îndoiţi cornetul în sensul corect: marginea vizibilă a triunghiului de hârtie trebuie să fie lăsată în spate. Îndată ce cornetul este bine umflat cu preparatul pentru ornare, folosiţi o foarfecă bine ascuţită (evitaţi foarfeca zimţată).

Un cornet poate fi rulat astfel încât vârful să rămână deschis exact cât trebuie, caz în care nu mai este nevoie de foarfecă; astfel, vârful cornetului nu este denivelat de lamele foarfecii şi deschiderea este perfect circulară.

Confecţionarea unui cornet

1. Poziţionaţi triunghiul de hârtie

Tăiaţi un dreptunghi de hârtie pergament în două, pe diagonală, pentru a obţine două triunghiuri dreptunghice. Aşezaţi unul în faţa dumneavoastră, cu unghiul drept în jos, spre dreapta.

2. Îndoiţi un colţ al triunghiului

Îndoiţi colţul de deasupra peste unghiul drept şi menţineţi astfel, unul peste altul, cele două colţuri între degetul mare şi arătătorul mâinii drepte; astfel se formează un con.

3. Rulaţi cornetul

Rulaţi hârtia pentru a face conul mai rezistent, formând cornetul; în această etapă cornetul este cu vârful închis.

4. Îndoiţi vârful şi umpleţi cornetul

Îndoiţi spre interior vârful hârtiei care depăşeşte partea deschisă şi umpleţi pe jumătate (nu mai mult) cornetul cu preparatul ales.

5. Închideţi ermetic

Îndoiţi cele două laturi spre centru şi rulaţi înăuntru partea superioară a cornetului, în sensul corect, în aşa fel încât marginea vizibilă a triunghiului de hârtie să nu se caşte şi să nu lase să iasă preparatul.

Bine de ştiut!

  • Odată rulat, un cornet poate fi lărgit sau strâns doar prin mişcarea de alunecare a hârtiei.

  • Furnizorii de produse de patiserie oferă adesea hârtie pentru cornete gata decupată. Discutaţi cu negustorul care va putea să vă furnizeze câteva.


Prăjitură Cerisier

Prăjitura Cerisier este un desert destul de des întâlnit în meniurile restaurantelor. Dacă încă nu știi rețeta, noi ți-o prezentăm aici.

Restaurant Desert

Cornul abundenței cu afine

Cornul abundenței reprezenta în mitologia greacă un simbol al belșugului și al unei recolte bogate. Prăjitura cu același nume este un deliciu culinar cu fructe, frișcă și cremă de vanilie.

Desert Restaurant

3 deserturi cu fructe de pădure pentru meniul restaurantului tău

Surprinde-ți clienții cu deserturi răcoritoare și savuroase în timpul verii. Îți propunem o listă de rețete cu fructe românești de sezon, cu gust dulce-acrișor, pentru răsfățuri culinare proaspete în fiecare zi, cu care să-ți delectezi clienții restaurantului.

Desert Restaurant