rosii-1402x560

Cele mai căutate soiuri de roșii

La origine, roșiile provin din America Centrală și de Sud, unde se găsesc cele mai multe soiuri chiar și în zilele noastre. Marinarii spanioli, posibil chiar Cristofor Columb, le-au adus cu ei în Europa în jurul anului 1500. Inițial, acestea au fost crescute pur și simplu ca plantă ornamentală, și abia în secolul al XVIII-lea aceștia i-au găsit întrebuințarea în bucătărie.

 

Roșiile nu trebuie ținute în frigider, deoarece devin rapid moi și își pierd gustul. Cel mai bine, acestea trebuie depozitate la temperatura camerei: astfel, după ce este cumpărat, fructul sensibil la rece va rezista timp de două sau trei săptămâni. Un alt aspect important: țineți roșiile cât mai departe de alte fructe și legume, deoarece gazul de etilenă accelerează coacerea și determină ca acestea să se strice mai rapid.

 

Mii de culori și forme

Există în jur de 4.000 de soiuri diferite de roșii în toată lumea. Ce au în comun este faptul că sunt ușor de crescut, sunt destul de rezistente și sunt ușor de întreținut, dacă primesc destulă lumină. De departe, majoritatea soiurilor de roșii au culoarea roșie, dar mai există și soiuri negre, maro, violet, verzi (ceea ce nu înseamnă neapărat că sunt crude), galbene, portocalii și roz. Alte soiuri au o suprafață dungată sau cu diferite modele.

 

Cele mai importante soiuri de roșii

Roșiile prunișoare sunt alungite și în special suculente. Majoritatea sunt prelucrate în zonele de cultivare pentru a produce roșii la conservă, suc de roșii sau ketchup. Proaspete, acestea sunt o bază excelentă pentru sucul făcut în casă.

Roșiile cherry sunt adecvate în special pentru salatele colorate, datorită formei și dimensiunii acestora. Decojite sau nu, sunt perfecte și pentru prepararea rapidă a unor paste: de exemplu, în combinație cu măsline negre.

Roșiile inimă de bou pot crește atât de mari, încât abia dacă mai încap în palmă. Într-un carpaccio, pulpa rozalie ți se topește pur și simplu în gură.

Roșiile beefsteak sunt roșii, umflate și cu noduri și au o proporție destul de mare de pulpă de fruct. Acestea sunt foarte bune mai ales în salate și în tocana de legume.

Roșiile galbene: Acum câteva sute de ani, majoritatea soiurilor de roșii au fost probabil galbene, motiv pentru care italienii le numesc „pomodori” sau „mere aurii”.

Roșiile verzi precum cele din soiul tomatillo, care în Mexic sunt un ingredient de bază pentru sosul verde cu ardei iute, fiind excelente pentru grătar sau pentru o tocană perfectă.

Roșiile negre, a căror culoare tinde spre  negru sau violet, devin tot mai populare. Consumate cu mozzarella din lapte de bivoliță, umplute sau la cuptor, aceste sunt o adevărată plăcere.

Roșiile de tip curmală provin în principal din sudul Italiei, iar când sunt coapte, au o notă dulce specială. Se potrivesc cel mai bine la aperitive și paste.

  

Tendințele în materie de roșii, de la cele mai mici la cele mai mari

Roșiile sunt un aliment dintotdeauna popular, în special în mâncărurile vegetariene. Se pot observa diverse tendințe în rândul preferințelor bucătarilor și ale consumatorilor.

 

1. Diversitate

Gastronomia modernă și creativă nu cunoaște un singur soi de roșii ci o gamă completă de soiuri ce pot fi folosite în diferite moduri. Roșiile cherry sunt foarte populare pentru gustări și salate. Roșiile prunișoare, alungite, de dimensiune medie sunt în special suculente și oferă o bază nemaipomenită pentru sucuri. Roșiile beefsteak mari sunt adecvate pentru tocane și umpluturi.

 

2. Mici și gustoase

Soiurile de dimensiuni mici au o cerere foarte mare pentru gustări și se consideră că au un gust special. Roșiile de tip coacăze sunt extra dulci.

 

3. Soiuri vechi

Soiurile tradiționale de roșii se bucură de o renaștere delicioasă în rândul multor bucătari ambițioși. Roșiile sălbatice din America Centrală și de Sud, roșiile verzi beefsteak sau chiar impresionantele roșii inimă de bou reprezintă ultima noutate în gastronomia modernă. Aici, soiul de roșii inimă de bou prin aroma sa dulce și desăvârșită se clasează ca fiind unul dintre cele mai bune soiuri care există. Soiul de roșii tari și umflate, cu nervuri caracteristice, este unul dintre cele mai mari soiuri. O singură roșie poate cântări peste 300 de grame. Acest soi de roșii suculente, printre altele, este perfect pentru salate de vară și supe calde sau fierbinți.

 

Indispensabile pentru gastronomia mediteraneeană

În Europa, roșiile s-au răspândit mai întâi în zona mediteraneeană, așadar în special de acolo provin majoritatea rețetelor variate în care acestea au un rol indispensabil. În special gastronomia italiană ar fi de neconceput fără acestea. Acestea formează baza pentru o mulțime de sucuri și sosuri pentru paste, reprezintă un ingredient esențial pentru orice pizza și împreună cu mozzarella din lapte de bivoliță și busuioc proaspăt alcătuiesc un fel de mâncare extrem de delicios din ingrediente simple.

 

O varietate adaptabilă

Și în multe alte moduri, roșiile pot fi folosite în bucătărie crude, gătite, decojite și nedecojite, cu sau fără condimente, întregi, feliate, umplute și înăbușite, ca suc, supă sau sos. Se potrivesc bine cu pește și carne de pasăre, dar și cu alte legume. Și tocmai de aceea sunt un ingredient interesant pentru bucătarii ambițioși: pot face experimente cu ele și pot încerca tot mai multe creații noi și nimic nu poate da greș.

 

Roșii la conservă - niciun sacrilegiu

În locul unde alimentele sunt gătite proaspete, în mod normal, conservele nu au ce căuta în bucătărie. Dar este o excepție: roșiile la conservă nu sunt un tabu, nici măcar printre cei mai renumiți bucătari șefi. Tocmai invers, de fapt, deoarece fructul care este pus în conserve este cules atât de copt încât abia dacă ar putea fi vândut proaspăt. Prin urmare, acestea conferă sosurilor, supelor sau tocanelor aroma desăvârșită a roșiilor, adesea în combinație cu roșii proaspete. Apropo, cel mai adesea, pentru conserve se folosesc roșiile prunișoare (adesea soiurile italienești Roma și San Marzano).

 

ȘTIAȚI CĂ?

La nivel mondial, cele mai multe roșii se cultivă în China, peste 30 de milioane de tone pe an. Pe locurile doi și trei, în rândul țărilor producătoare sunt SUA și Turcia. Anual, la nivel mondial se consumă în jur de 100 de milioane de tone. Prin urmare, roșiile sunt unele dintre cele mai importante zece plante de consum.

 

Sfaturi

 

Atunci când tăiați roșiile, nu trebuie să le tăiați cu partea codiței în sus, deoarece conținutul acestora (pulpa fructului cu semințe) va ieși din felii. Pe de altă parte, dacă țineți roșia cu partea cicatrizată a codiței înspre lateral, feliile vor rămâne întregi. Pentru a tăia roșiile, cele mai bune cuțite sunt cele cu lamă subțire sau cu zimți mici.

 

Dacă roșiile sunt deja prea moi, le puteți ține în apă rece timp de jumătate de oră; aceasta le va întări din nou, pentru a le putea tăia.

 


Portocale - gustul proaspăt și suculent

Portocalele cresc în toate părțile lumii și pun prospețime în farfurie.

Fructe si legume

Aromatic și decorativ, un plus de gust în rețetele de primăvară

Ierburile proaspete îmbunătățesc atât gustul cât și aspectul rețetelor de primăvară de pretutindeni. Fie că este vorba de pătrunjel pe cartofi sau de arpagic în omletă, când sunt în cantitățile corecte, acestea le dau chiar și celor mai simple mâncăruri acel ceva în plus care este important.

Restaurant Fructe si legume

Piure de cartofi cu morcovi și curry

Orice preparat din carne, fie că vorbim de un piept de rață, de pui sau un mușchi de porc condimentat, va merge perfect cu această rețetă de piure de cartofi cu morcovi și curry.

cartofi Fructe si legume Restaurant