668 x 267

Portocale - gustul proaspăt și suculent

Portocala, care a apărut acum câteva mii de ani dintr-o încrucișare între mandarină și grapefruit, și care a fost cunoscută în Europa începând cu secolul al XV-lea, provine din Sud-Estul Asiei.

Odată ce un arbore portocal este plantat, acesta are rod de la al treilea an. Arborii, care pot trăi între 75 și 100 de ani, nu ating cu adevărat capacitatea maximă de recoltă până la vârsta de 20 de ani. Ulterior, produc o mulțime de fructe minunate, recoltate când sunt coapte. În funcție de specie, o portocală conține până la 80 mg de vitamina C la 100 g.

Din acest motiv, portocalele ar trebui să fie consumate sau prelucrate relativ repede, deoarece atunci când au atins capacitatea maximă de coacere, echilibrul între dulce și aciditate este maxim. Acest fruct, care este plin de vitamina C, poate fi păstrat bine câteva zile, de preferință la o temperatură scăzută.

Culoarea unei portocale nu indică gradul de coacere. Nopțile reci fac fructul să se transforme din portocaliu în roșu - în nopțile calde, fructele rămân verzi în exterior, dar acest lucru nu spune nimic despre calitatea lor. Portocalele pot fi gustoase indiferent de culoarea lor - care poate fi oricare, de la verde la galben până la roșu strălucitor.

SUGESTII DE TOP ALE BUCĂTARULUI!

Întâi rostogoliți, apoi stoarceți

Pentru a obține cât mai mult suc de portocale, mai întâi rostogoliți-le pe suprafața de lucru, presând ușor înainte de a le stoarce.

Există peste 400 de soiuri de portocale în întreaga lume.

 

Ele pot fi împărțite în trei categorii principale:

 

 

Portocale obișnuite/galbene

 

Portocale din grupa Navel

 

Portocale rosii (sângerii)

 

 • cel mai cunoscut grup de portocale din întreaga lume
 • foarte suculente
 • de dimensiuni medii, cu pori fini pe coajă
 • cele mai potrivite pentru sucul lor, mai puțin pentru pulpa lor
 • soiuri: Valencia, Hart’s Tardiff sau Shamouti

 

 • pot fi recunoscute prin "buricul" lor tipic, o protuberanță cauzată de un mic fruct fiică
 • fără sâmburi, ușor de decojit
 • piele groasă, pulpă fermă
 • aromat, dulce, dar nu suculent
 • potrivite pentru consumul brut și pentru prelucrarea pulpei
 • nu sunt adecvate pentru stoarcere, pot sa elibereze o substanță amară, limonen și să producă un gust neplăcut
 • soiuri: de exemplu Navelina, Cara Cara sau Washington

 

 • pulpă roșie intensă, unele soiuri au, de asemenea, coajă roșie
 • aromă puternică, intensă și mai mult sau mai puțin acidă
 • ideale pentru combinarea cu arome intense, de exemplu brânză de capră sau vânat
 • clima determină culoarea: în zonele uscate cu diferențe mari de temperatură între zi și noapte, materia colorantă anthocianină formează și transformă fructul în roșu
 • climatul ideal - zona Mediteraneană; printre altele, portocalele sângerii cresc pe versanții vulcanului Etna din Sicilia


ECHIPAMENTUL ADECVAT

Pentru a prelucra portocalele corespunzător, bucătarii ar trebui să se asigure că au echipamentul adecvat:

 • Un cuțit ascuțit pentru legume/fructe sau cuțit zimțat de bar          
 • Un storcător de citrice
 • Cuțit pentru decor (zester)
 • O răzătoare solidă

TĂIEREA PORTOCALELOR ÎN FELII FINE

Pentru a pune portocala să stea în poziție verticală pentru a fi filetată, mai întâi tăiați partea superioară și inferioară a fructului . Apoi, folosind un cuțit ascuțit, tăiați coaja în bucăți de sus în jos, urmând conturul portocaliei și îndepărtați cât mai puțin din pulpă în timp ce faceți acest luc

 De asemenea, îndepărtați partea albă de fruct. Acum, prindeți fructul și cu cuțitul tăiați de-a lungul membranelor de separare  astfel încât să obțineți felii individuale

TĂIEREA PORTOCALELOR ÎN FELII FINE 

Tăiați o portocală în felii subțiri

Adăugați rapid apă cu zahăr în proporție de 1: 1 până la punctul de fierbere, introduceți repede feliile de portocale în lichid, apoi puneți-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Uscați feliile încet în cuptor la 70 °C timp de aproximativ trei ore.

COAJA DE PORTOCALA

Fâșii subțiri tăiate din coaja portocalei pot fi folosite pentru a oferi aromă și a decora multe feluri de mâncare minunate.

Coaja conține foarte puține substanțe amare, dar o mulțime de uleiuri eterice, care dau alimentelor o aromă tipică de portocală. Coaja dulce este deosebit de atractivă pentru decorare.

COMPLET DELICIOS!

În bucătărie, portocalele sunt impresionante: pulpa este gustoasă și coaja este aromată și fină. Din ele, bucătarii pot face magie în salate minunate de fructe, înghețată, sorbeturi și deserturi, tarte și prăjituri, precum și multe alte specialități savuroase. Portocalele dau o notă rafinată preparatelor din carne și pește. Pentru micul dejun acestea sunt o necesitate în gemuri, brânzeturi și cereale.

 


Delicii proaspăt stoarse - sucuri de fructe și de legume

Sucul este bun - proaspăt stors este și mai bun! Nu doar că are un gust extraordinar dacă este proaspăt, dar oferă și posibilitatea de a servi invitaților creații surprinzătoare.

Fresh sfaturi

Cele mai căutate soiuri de roșii

Mâncărurile mediteraneene ar fi de neconceput fără roșii, la fel și băutura Bloody Mary. Rar se găsesc legume la fel de versatile ca roșiile și probabil din acest motiv acestea sunt unele dintre cele mai populare din lume. Destul de ciudat este faptul că o perioadă lungă de timp, roșiile au fost ignorate ca ingredient.

Fructe si legume sfaturi

Aromatic și decorativ, un plus de gust în rețetele de primăvară

Ierburile proaspete îmbunătățesc atât gustul cât și aspectul rețetelor de primăvară de pretutindeni. Fie că este vorba de pătrunjel pe cartofi sau de arpagic în omletă, când sunt în cantitățile corecte, acestea le dau chiar și celor mai simple mâncăruri acel ceva în plus care este important.

Restaurant Fructe si legume Fresh