banner-lubeniță

Sfaturi pentru cumpărarea și consumarea fructelor și legumelor

Chiar dacă ai acces la multe fructe și legume pe tot parcursul anului, acestea au un gust mai bun atunci când sunt cumpărate în sezon, la câteva zile după ce au fost culese.

Fructele și legumele de vară sunt atât de gustoase, aromate și hrănitoare, încât aproape că se vând singure  - deși sunt, de asemenea, perisabile.

 

În continuare, ți-am pregătit o listă de legume și câteva fructe pe care trebuie să le ai pe rafturi în acest sezon:

 

1. Rucola

Deși rucola este, de obicei, ușor aromată, soiurile cu frunze mai mari pot avea un gust mai piperat, aproape iute, decât soiurile cu frunze mai mici.

Rucola se servește de obicei cel mai bine într-o salată cu măsline, ouă fierte, ceapă și brânzeturi sărate și este mai aromată atunci când este asociată cu suc de lămâie sau cu un vin cu conținut puternic de acid, cum ar fi vinul roșu vechi.

 

 

2. Avocado

Sunt disponibile pe tot parcursul anului, dar se află în topul consumului în lunile de vară!

Cele mai bune fructe de avocado sunt cele care au o coajă uniformă și fără pete, care se dă ușor la o parte atunci când este presată.

 

 

3. Afine

Când alegi afinele, caută-le pe acelea care sunt ferme, puternic colorate și stocate în recipiente care le permit să se miște liber și să nu pară umede.

Depozitează-le într-un loc rece și uscat și spală-le numai când sunt gata de servire, deoarece umiditatea poate deteriora fructele.

Afinele se pot consuma și în smoothie-uri la micul dejun sau shake-uri de proteine, deasupra salatelor sau servite ca desert cu frișcă proaspătă.

 

4. Castravete

Conținutul ridicat de apă din castravete îl face să fie un adaos revigorant (și hidratant) la meniurile de vară.

Când alegi castraveții, caută-i pe cei subțiri și pe cei cu coajă verde închis. Castraveții pot fi consumați în salate, sandvișuri, sau supe și sunt mai aromați atunci când sunt asociați cu arpagic, mărar, mentă, sare și oțet.

 

5. Vinete

Deși se presupune că o vânătă are coaja purpurie, vinetele pot lua aproape orice nuanță, de la negru la un alb aproape translucid (și aproape orice culoare între ele!)

Deși alegerea unei vinete este destul de ușoară - cele cu coajă netedă, întinsă și cele care par grele pentru mărimea lor sunt cele mai bune - gătitul poate fi un pic mai complicat. Dacă vinetele sunt fragede, coaja este comestibilă, dar dacă sunt puțin mai coapte, coaja va avea gust amar și este cel mai bine să fie îndepărtată. Vinetele sunt gustoase preparate la grătar și condimentate cu oregano, sare și piper, sau combinate cu roșii, măsline, ardei, ceapă și oregano proaspăt.

 

6. Ardei iuți

Datorită gustului intens al ardeilor, aceștia sunt cel mai bine folosiți pentru a condimenta supele, fripturile, mâncărurile cu chili, cartofii prăjiți și salatele.

 

 

7. Ciuperci

În general, ciupercile se vor păstra timp de câteva zile dacă sunt ținute într-o pungă de hârtie în frigider și trebuie curățate - de preferință cu o cârpă umedă - înainte de gătire. Ciupercile pot fi servite crude, adăugate la salate sau sote-uri, la grătar sau prăjite.

 

8. Dovlecei

Căutați-i pe cei care seamănă cu un castravete la mărime și formă, și care au o coajă netedă, subțire, de culoare verde sau galbenă. Dovleceii se taie pe jumătate, se prepară cu ulei, sare și piper și se coc la 350 de grade timp de 20-25 minute.

 

 

9. Gulii

Adesea denumită verdeață de varză, această legumă verde arată aproape ca o ridiche supradimensionată. Atunci când alegi o gulie, caută ca bulbii mici, cu un diametru mai mic de 3 centimetri (cele mai mari tind să aibă un gust de pământ).

 

10. Sparanghel

La începutul verii găsești bucăți frumoase și groase de sparanghel, care sunt mai crocante decât cele subțiri. Cele mai groase vor fi mai moi la exterior și aproape crude în centru la gătire.

 

 

11. Căpșuni

Ce ne aduce aminte de vară mai bine decât căpșunile? Unele căpșuni se coc din luna mai, dar iunie are soiuri deosebit de delicioase. Ce este grozav la fructele de vară este că acestea sunt mult mai gustoase decât cele din alte anotimpuri.

 

 

12. Piersici

Iunie este luna acestor fructe suculente. Se consumă în mod ideal în salate de fructe și cocktailuri de vară.

 

13. Cireșe

Cireșele sunt gata de recoltă la sfârșitul primăverii în zonele mai calde. Cireșele dulci sunt disponibile din mai până în august. Cireșele amare au un sezon mult mai scurt și pot fi găsite timp de o săptămână sau două, de obicei în mijlocul lunii iunie, în zonele mai calde, și până în iulie și august, în zonele mai reci.

 

14. Pepenele roșu

Cei mai buni sunt cei care par grei pentru mărimea lor. Spre deosebire de pepenele galben, pepenele roșu nu emite un miros nici măcar atunci când este copt și gata să fie consumat.

 

 

15. Caise

Caisele sunt recoltate începând cu primăvara târzie în zonele mai calde și până la începutul verii. Cele mai aromate nu se păstrează foarte bine, deci trebuie consumate mult mai rapid.


Cele mai căutate soiuri de roșii

Mâncărurile mediteraneene ar fi de neconceput fără roșii, la fel și băutura Bloody Mary. Rar se găsesc legume la fel de versatile ca roșiile și probabil din acest motiv acestea sunt unele dintre cele mai populare din lume. Destul de ciudat este faptul că o perioadă lungă de timp, roșiile au fost ignorate ca ingredient.

Fructe si legume

Portocale - gustul proaspăt și suculent

Portocalele cresc în toate părțile lumii și pun prospețime în farfurie.

Fructe si legume

Aromatic și decorativ, un plus de gust în rețetele de primăvară

Ierburile proaspete îmbunătățesc atât gustul cât și aspectul rețetelor de primăvară de pretutindeni. Fie că este vorba de pătrunjel pe cartofi sau de arpagic în omletă, când sunt în cantitățile corecte, acestea le dau chiar și celor mai simple mâncăruri acel ceva în plus care este important.

Restaurant Fructe si legume