grătar

Cum să faci un grătar reuşit

A frige pe grătar înseamnă a prepara un aliment prin contact direct cu o suprafaţă fierbinte. Scopul este să se coaguleze proteinele, să se caramelizeze ingredientul principal şi să fie pregătit astfel încât să dezvolte aromele caracteristice şi să aibă un aspect apetisant.

 

Un grătar reuşit este un aliment frumos rumenit, caramelizat şi cu o suprafaţă cadrilată, realizată prin contactul cu grătarul. Crusta formată prin coagularea proteinelor trebuie totuşi să rămână suficient de moale şi alimentul suculent, fără gust de metal sau de ars, motiv pentru care trebuie respectate anumite reguli.

 

În primul rând, trebuie să preparaţi o marinată instant. Se numeşte aşa pentru că alimentele nu trebuie ţinute în ea ore întregi, dar trebuie pregătite cu suficient timp înainte, ca să fie bine aromatizate. Marinata se compune în principal din ulei (de arahide, de măsline…), pe care îl puteţi aromatiza în funcţie de alimentul pe care urmează să îl frigeţi: cimbru, dafin, rozmarin, busuioc, amestec de ierburi aromatice şi/sau usturoi. Adăugaţi apoi un acidifiant: rondele de lămâie fără coajă sau un strop de oţet balsamic. Condimentele sau amestecul de condimente au un rol important în unele reţete.

 

Grătarul trebuie să fie deja încins, în aşa fel încât caroiajul obţinut să fie bine  marcat. Grătarul trebuie să fie foarte curat; adesea este nevoie să frecaţi barele cu peria, cu putere, pentru a înlătura substanţele carbonizate. Reglaţi intensitatea căldurii în funcţie de alimentele pe care le preparaţi: carnea roşie sau alimentele tăiate bucăţi mici se frig repede, la temperatură înaltă; carnea albă sau bucăţile mai mari se frig încet, pentru a lăsa timp proteinelor să se coaguleze în mijloc.

 

Practic, se pot frige toate alimentele moi: carne roşie, carne albă, pasăre, peşte, fructe de mare, crustacee, legume… Înainte de a le frige, verificaţi temperatura reală a grătarului. Dacă nu este destul de încins, riscati să se lipească alimentele de grătar şi nu veţi obţine un caroiaj bine marcat. Dacă grătarul este prea încins, alimentele se vor arde la suprafaţă, fără să fie neapărat bine pătrunse şi vor căpăta un gust metalic.

 

Sfatul maestrului bucătar

 

Pentru ca alimentele să nu capete un gust metalic şi să nu se usuce, o marinată instant este absolut indispensabilă.

Sosurie emulsionate şi combinaţiile de unt sunt sosuri care însoţesc fripturile la grătar prin excelentă, pentru că în acest mod de preparare deglasarea este imposibilă.


Șalăul - o aromă intensă din apele dulci

În unele țări, a fost dintotdeauna popular, în altele a fost descoperit recent, devenind peștele momentului: este vorba de șalău. Există motive întemeiate care explică faptul că a devenit din ce în ce mai popular printre bucătari și gurmanzi: acest pește de apă dulce, gustos și ușor de pregătit, are un număr impresionant de calități care îl fac să fie foarte ușor de gătit.

peste Ultrafresh

Peștii plați - delicioase ciudățenii ale naturii

Arată ca niște ciudățenii ale naturii și oferă gurmanzilor o experiență specială: prin aromele fine, peștii plați cum ar fi cambula, calcanul și Limba-de-mare aduc un plus de valoare oricărui meniu.

Pește Ultrafresh

Verdele perfect

Gustoase și variate: alimentația în sezoanele calde pur și simplu nu ar fi la fel fără salatele verzi. Și numărul infinit de combinații posibile le permite bucătarilor să creeze salate verzi în stilul lor propriu.

Ultrafresh