dorada-668x267

Dorada: culoare vie și gust divin

Dorada are un aspect comun întregii familii a sparidelor: corp oval, înalt și plat, parte dorsală înălțată și cap mare, cu fruntea înclinată și gura lăsată, de mici dimensiuni, cu buze proeminente. Este un pește foarte puternic: molarii și incisivii îi permit chiar să smulgă moluștele de pe stânci și să le spargă cochiliile. Deși se mai găsește în Oceanul Atlantic și în alte mări, dorada este peștele mediteranean tipic.  Dorada salbatica este pescuita în Grecia, Turcia, Italia și Africa de Nord, de regulă cu năvodul, dar și la undiță. De asemenea, dorada este cultivată în crescătorii piscicole, în special în Turcia, Spania și Grecia. 

Cele mai apreciate tipuri de doradă

Dorada roșie este răspândită de la Marea Mediterană până în Noua Zeelandă. Zonele principale de pescuit sunt Italia, Sri Lanka și Noua Zeelandă. Se hrănește cu crustacee, pești de mici dimensiuni și alte nevertebrate acvatice.  Trăsătura sa distinctivă este culoarea corpului, care variază de la roz la roșu. Dorada roșie se dezvoltă lent, putând atinge o lungime maximă de 70 cm. Dar cele mai multe exemplare rămân la dimensiuni considerabil mai mici.

 

Când este vie, dorada regală poate fi recunoscută prin fâșia aurie dintre frunte și ochi, precum și prin petele aurii de pe branhii. Peștele eviscerat își pierde însă rapid culoarea aurie. Dorada regală se găsește într-o zonă care se întinde de la Insulele Britanice, trecând prin Marea Mediterană, până la Insulele Capului Verde. Și acest pește poate atinge o lungime maximă de 70 cm și poate cântări până la 2,5 kg. Se hrănește cu crustacee, pești de mici dimensiuni, ierburi de mare și alge.

 

Cantarul (black sea bream) trăiește în Marea Mediterană, dar și în Atlanticul de Est, de la coasta Norvegiei până la cea a Africii de Nord. Stă în apropierea coastelor, la adâncimi între 15 și 50 de metri, în principal pe fundurile nisipoase și stâncoase și deasupra întinderilor cu ierburi de mare. Se hrănește mai ales cu crustacee de mici dimensiuni și cu alge. Cu o lungime cuprinsă între 30 și 70 cm, este mai mic decât celelalte două dorade. Cu alte cuvinte, are dimensiunea ideală pentru o porție de o persoană. Corpul de culoare gri spre negru este acoperit de solzi aspri care trebuie curățați cu atenție înainte de preparare.

 

Numai bună de pus la prăjit

De cele mai multe ori, dorada se prăjește sau se pune pe grătar; dar poate fi și fiartă, înăbușită sau gatita la cuptor. Exemplarele mai mari se pretează foarte bine pentru filetate. Fileul de doradă se rumenește rapid în ulei de măsline, pe partea cu pielea, prima data si apoi pe cealaltă parte.

 

Cum recunoașteți dacă peștele este proaspăt

Pentru ca un fel pe bază de pește să aibă calitate maximă, peștele trebuie să fie proaspăt. Din acest motiv, METRO se străduiește ca timpii de transport să fie cât mai scurți și asigură condiții optime de livrare. Astfel, gustul peștelui proaspăt ajunge în bucătăria dvs. direct din mare. Experții noștri în materie de pește testează și monitorizează calitatea în mod riguros și continuu. Testați prospețimea unică: aceste calități vă permit să recunoașteți dacă un pește este într-adevăr proaspăt.

• Pupilele sunt curate, iar corneea, transparentă.

• Branhiile au culoarea roșu aprins, iar filamentele branhiale nu sunt lipicioase.

• Pielea are o culoare strălucitoare și este acoperită cu un strat fin lipicios.

• Pielea de pe burtă este lucioasă și este dificil de separat de carne.

• Carnea este fermă și elastică la atingere.

 

Doradă în crustă de sare: un fel aspectuos și gustos

O metodă de preparare deosebit de apreciată pentru orice fel de doradă (peste intreg) este gătirea în crustă de sare. Felul obținut este pe cât de gustos, pe atât de aspectuos. Pentru a obține rezultate perfecte, este important să aplicați aceste sfaturi:

 

• Crusta de sare se prepară dintr-un amestec de sare și ou: două ouă la un kilogram de sare. Acestea se amestecă până ajung să aibă consistența nisipului umed pe care îl folosim la castelele de nisip de pe plajă.

• În toate cazurile, trebuie să folosiți sare marină brută. Acest tip de sare dă crustei o structură care vă permite să o spargeți ușor după gătire. Dacă utilizați în schimb sare fină, crusta va ieși prea tare și veți avea nevoie de mult efort ca să o spargeți.

• Crusta de sare se împacă cel mai bine cu o temperatură de 200°C într-un cuptor preîncălzit. După aproximativ o jumătate de oră, dorada este gata.

• Metoda de gătit în crustă de sare este potrivită nu numai pentru doradă, ci și pentru toți peștii cu un conținut ridicat de proteine, deoarece, din cele 200°C din cuptor, numai 90-100°C ajung la pește, astfel încât proteinele din acesta nu se modifică și nu se usucă.

 

ȘTIAȚI CĂ?

Dorada era un pește comestibil deosebit de apreciat în Antichitate. Grecii o respectau atât de mult, încât i-au dedicat-o Afroditei, zeița iubirii.

 

Fiertura perfectă

Când filetați dorada, burta se îndepărtează odată cu oasele. Nu o aruncați, ci puneți-o în apă rece împreună cu alte bucăți de pește, morcov, o ceapă, frunze de dafin și cuișoare și lăsați la foc mic. Când începe să fiarbă, luați oala de pe foc și lăsați amestecul să se așeze. Altfel, se va tulbura. Trecută prin sită, fiertura poate constitui baza ideală pentru sosuri, supe sau ciorbe.

 

Nu e nevoie de acid înainte de gătire!

Contrar regulilor tradiționale de gătit, mulți bucătari de pește recomandă să nu adăugați acid sub formă de suc de lămâie înainte de a găti peștele. În schimb, puteți lucra cu un acid subtil, folosind câteva picături de ulei de lămâie sau de portocală după ce s-a gătit.

 


Peștii plați - delicioase ciudățenii ale naturii

Arată ca niște ciudățenii ale naturii și oferă gurmanzilor o experiență specială: prin aromele fine, peștii plați cum ar fi cambula, calcanul și Limba-de-mare aduc un plus de valoare oricărui meniu.

Pește Ultrafresh

Biban de mare la grătar

Cu siguranță mulți dintre clienții tăi sunt interesați de preparatele cu carne de pește. Îți propunem biban de mare la grătar cu sos de unt alb și busuioc, o rețetă foarte gustoasă.

Pește Restaurant

Pagrus cu legume la cuptor

Pagrusul este un pește cu carne slabă, suculentă, cu textură fermă, fiind unul dintre cei mai delicioși pești mediteraneeni.

Pește Restaurant Ultrafresh